Gemeente Helmond


---

Spijkers van katoen laat rijk industrieel erfgoed zien

Zondag 5 februari start de uitzending van de TV-serie 'Spijkers van katoen'. In deze serie van acht televisieprogrammas wordt het rijke industriële erfgoed van Helmond getoond. Doel van de serie is om de geschiedenis achter dit erfgoed onder de aandacht te brengen van de Helmonders, waarbij de nadruk ligt op het bereiken van de jeugd.

Hedendaagse beelden worden mooi afgewisseld door historische bewegende beelden en oud fotomateriaal. Door deze TV-serie worden Helmonders zich meer bewust, als ze dat al niet waren, van het rijke industriële verleden van hun stad. De TV-serie is één van de deelprojecten uit het Masterplan Industrieel Erfgoed Toerisme dat door de gemeenteraad is vastgesteld. Van Langen Mediaproducties uit Helmond tekende voor de productie van de televisieserie.

Twee leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege, Mirte Bouwmans en Gabin van Hal hebben de hoofdrol in de serie 'Spijkers van katoen'. Zij zorgen ervoor dat deze serie niet alleen voor de oudste leerlingen van het basisonderwijs geschikt is, maar zeker ook voor het voortgezet onderwijs. De serie heeft een hoog historisch en educatief karakter. Van Langen heeft op een professionele en creatieve wijze invulling gegeven aan de opdracht van de gemeente. Bij het tot stand komen van de opnamen is veel medewerking verleend door stadshistoricus Giel van Hooff en Lia van Zalinge, consulente bij het Regionaal Historisch Centrum.

Het eerste deel van de serie, "De Zuid-Willemsvaart", wordt repeterend uitgezonden vanaf 11.00 uur tot 17.30 uur na gemeente-TV op het kanaal van de Lokale Omroep. Op zondag 12 februari wordt deze uitzending herhaald. Om de twee weken wordt een nieuwe aflevering uitgezonden. De volgende onderwerpen komen aan de orde:

* Aflevering 1: de Zuid-Willemsvaart.


* Aflevering 2: de weverijen.


* Aflevering 3: de textieldruk.


* Aflevering 4: ververijen en naaigaren.


* Aflevering 5: klein metaal.


* Aflevering 6: groot metaal.


* Aflevering 7: houtindustrie.


* Aflevering 8: voedingsindustrie.

---

| |