Amsterdam RAI

883c63.jpg

Van zondag 5 tot en met dinsdag 7 februari 2006

Amsterdam rai domein bakkerij- en ijsbranche

Amsterdam RAI vormt van zondag 5 tot en met dinsdag 7 februari 2006 het domein van de bakkerijbranche tijdens de Bakkerij Dagen. Ook de ijsbranche is vertegenwoordigd in Amsterdam RAI. IJsvak 2006, de nationale beurs voor de ambachtelijke ijsbereider, wordt namelijk tegelijk met de Bakkerij Dagen gehouden.

Tijdens Bakkerij Dagen 2006 worden alle facetten van het bakkersvak belicht. Er is aandacht voor het product, maar ook voor het totale productieproces, de winkelinrichting, concepten, presentatie en samenwerkingsvormen. Naast noviteiten en workshops kent de beurs diverse demonstraties van onder andere het Nederlands Patisserie Team. Ook worden vakwedstrijden georganiseerd als de 'Bakkerij van het Jaar' en de 'Dutch Pastry Award'.

Showstukken en taarten
Op 5 februari wordt voor de zevende keer de wedstrijd om de Dutch Pastry Award gehouden. Deze prestigieuze vakwedstrijd telt dit jaar 12 deelnemers waarvan vier nieuwe gezichten. Dat vertelt Vicky Littlejohn van het Nederlands Patisserie Team (NPT) dat de wedstrijd jaarlijks organiseert. De patissiers strijden tijdens de Bakkerij Dagen om de hoogste eer waarbij de showstukken en bijbehorende taarten worden beoordeeld door een vakjury (van 10.30 - 12.00 uur). Het thema is Griekse en Romeinse goden en/of mythen. Op dinsdag 7 februari wordt vanaf 15.00 uur de prijsuitreiking gehouden, waar ook de titel Guardian of Pastry Arts voor de vijfde maal zal worden uitgereikt.

Verkiezing Bakkerij van het Jaar
De finale van de 4e editie van de verkiezing Bakkerij van het Jaar wordt op maandag 6 februari, de tweede dag van Bakkerij Dagen 2006, gehouden en start vanaf 18.30 uur in Het Forum - Amsterdam RAI. Zes bakkerijen en twee banketbakkerijen strijden dan om de hoogste eer. "Het belooft een bloedstollende finale te worden want de onderlinge verschillen zijn minimaal. Het gaat om honderdsten van punten die het verschil maken'', vertelt Frans Hazenberg, voorzitter van het Uitvoerend Comité.

Vakwedstrijd modern paasei
Tijdens de Bakkerij Dagen wordt een vakwedstrijd gehouden, waarbij de deelnemers wordt gevraagd een paasei te ontwikkelen die is gericht op de jonge consument. Een jury bestaande uit vakgenoten en consumenten maakt op maandag 6 februari de winnaar bekend. De maker van het winnende ei krijgt een driedaagse studiereis naar Frankrijk aangeboden.

IJsvak 2006
De IJsVak, de vakbeurs voor ijsbereiders en ijssalonhouders, is net als vorig jaar weer onderdeel van Bakkerij Dagen. Tijdens IJsvak 2006 worden bezoekers via demonstraties, voorlichting en workshops volledig geïnformeerd, zodat de branche goed voorbereid is op het nieuwe ijsseizoen. Het opwaarderen van basissmaken en seizoensverlenging zijn centrale onderwerpen. Ook wordt de 'IJssalon van het Jaar' gekozen.

IJsvak wordt voor de dertiende keer in nauw overleg met de sector Fastfood- en IJsbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland georganiseerd.

'Icing with the Stars'
IJsvak kent dit jaar een nieuw onderdeel: Icing with the Stars. Bij dit evenement dat op zondag 5 februari op de beursvloer wordt gehouden en waarvan de opbrengst gaat naar SOS-Kinderdorpen, wordt ijsbereiders gevraagd met een geselecteerde ijssmaak een bijzondere ijscoupe te maken. Ze doen dat samen met een bekende Nederlander waaronder, naast initiatiefneemster en ambassadrice van de ambachtelijke ijssector Yvonne van Gennip, ook Danny Rook, Inge Diepman, Henk Bres en Tony Neef. Met elkaar ontwerpen zij een nieuwe ijscoupe met onder andere zogenaamd SOS-ijs. Een deskundige jury beoordeelt de creaties en de winnende coupe zal het gehele ijsseizoen 2006 te verkrijgen zijn bij alle deelnemende ijssalons. Een SOS-handijs kent een opslag van ¤ 0,25 en een Morelia-coupe een opslag van ¤ 0,50. De ijsjes zijn te herkennen aan een ijswafel met het logo van SOS-Kinderdorpen. Het totaal verzamelde bedrag zal in 2007, wederom tijdens IJsvak, worden aangeboden aan SOS-Kinderdorpen.

Verkiezing IJssalon van het Jaar
Net als voorgaande jaren wordt tijdens IJsvak door de deelnemers aan de wedstrijden 'De Gouden IJsspatel' en 'De Gouden IJscoupe' gestreden om de overall titel 'IJssalon van het Jaar'. Op maandag 6 februari vindt de vakwedstrijd 'De Gouden IJsspatel' plaats. Hier wordt bepaald wie het lekkerste koffie-ijs maakt uit een zelf ontwikkelde receptuur.

Op dinsdag 7 februari kunnen zowel de deelnemers van 'De Gouden IJsspatel' als andere ijsbereiders deelnemen aan de vakwedstrijd 'De Gouden IJscoupe'. In zes minuten moeten de deelnemers vier identieke ijscreaties maken en aan een deskundige jury presenteren. IJsbereiders kunnen kiezen voor deelname aan beide wedstrijden of aan één, maar diegene die over beide vakwedstrijden opgeteld de meeste punten behaalt, wordt uitgeroepen tot IJssalon van 2006. Meer details over de wedstrijden vindt u op www.wedstrijden.nl

Accreditatie
Tijdens de vakevenementen Bakkerij Dagen en IJsvak is de perskamer bij Hal 8 (Parkhal) geopend. Accreditatie vindt plaats in deze perskamer. Op vertoon van uw perslegitimatie ontvangt u een persbadge, een catalogus en, indien nodig, een uitrijkaart. Met de persbadge kunt u de vakevenementen en aanverwante activiteiten bezoeken.

Openingstijden perskamer
Van 5 t/m 7 februari is de perskamer geopend van één uur voor de openingstijd tot ca. een half uur na sluitingstijd van de evenementen. De openingstijden van Bakkerij Dagen en IJsvak zijn op zondag 5 en maandag 6 februari van 10.00 tot 19.00 uur en op dinsdag 7 februari van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie
Voor al uw vragen met betrekking tot de Bakkerij Dagen 2006 kunt u terecht bij de afdeling Press & PR, Pim van Houten of Barbara Franken, tel. 020 - 5491212, fax 020 - 6445059, e-mail: p.v.houten@rai.nl.

Voor meer informatie over IJsvak 2006 kunt u contact opnemen met Maarten Colijn, voorzitter sector Fastfood- en IJsbedrijven, Koninklijk Horeca Nederland, 06 - 53916295.

Meer informatie over beide vakevenementen is tevens te vinden op www.bakkerijdagen.nl en www.wedstrijden.nl.