Ingezonden persbericht


-----------------
Persbericht
-----------------

Nederlandse andersglobalisten doen verslag van Wereld Sociaal Forum HARRY V. BOMMEL, SYLVIA BORREN OP BIJEENKOMST OVER WSF

Het Nederland Sociaal Forum organiseert komende zondag, 5 februari, een bijeenkomst met Nederlandse deelnemers aan het Wereld Sociaal Forum (WSF) die verslag doen van hun ervaringen. Ondermeer Novib- directeur Sylvia Borren en SP-Kamerlid Harry van Bommel spreken op de bijeenkomst in Amsterdam over het Wereld Sociaal Forum. De bijeenkomst zondag is een voorbereiding op het tweede Nederlands Sociaal Forum dat van 19 tot 21 mei 2006 in Nijmegen is.

Programma bijeenkomst over WSF:


- Datum: Zondag 5 februari 2006

- Tijd: 15 - 17 uur.

- Locatie: Emotive, Spuistraat 239, Amsterdam.


* Inleiding van Sylvia Borren (directeur Novib) over ontstaan WSF.


* Korte videoverslagen van WSF in Venezuela en Mali.


* Forumdiscussie onder leiding van Anne van Schaik (Milieudefensie) met Nederlanders die dan net terug zijn uit Mali en Venezuela:


- Peter Custers (XminY)

- Harry van Bommel (SP)

- Stefan Verwer (Lokaal Mondiaal)

- Maina van der Zwan (IS)

- Pim Verhallen (ICCO)

- Marten van den Berge (Ojala)

- Anja Jongbloed (FNV Bondgenoten).

WSF in Mali en Venezuela succesvol verlopen

Het Wereld Sociaal Forum is dit jaar voor het eerst vrijwel gelijktijdig op drie locaties in de wereld. Afgelopen weken waren het Afrikaanse Mali en Caracas in Venezuela aan de beurt. Het derde onderdeel is van 24 tot 29 maart in Karachi, Pakistan. In 2001 is het WSF in Brazilië begonnen als een tegenhanger van het World Economic Forum in Davos. Sindsdien is het uitgegroeid tot jaarlijkse massale bijeenkomsten met meer dan honderdduizend andersglobalisten die bij elkaar komen om te praten over een meer rechtvaardige vorm van mondialisering, zonder sociale afbraak, oorlog en racisme. Naar Mali kwamen meer dan tienduizend deelnemers, waaronder voor het eerst ook veel Afrikanen. In Caracas kwamen volgens de organisatoren 70.000 mensen en 2.200 organisaties bijeen. Het WSF in Caracas werd geopend met een demonstratie tegen de oorlog in Irak. Op beide fora waren enkele tientallen Nederlanders. Op het Wereld Sociaal Forum draait alles rond het verzet tegen een wereld die bestuurd wordt volgens de economische logica van groei en winstmaximalisering, kortweg aangeduid met neoliberalisme. Het forum is een open ontmoetingsruimte voor sociale bewegingen, netwerken en niet-gouvernementele organisaties. Deze bundeling van mensen en organisaties wordt vaak omschreven als de andersglobaliseringsbeweging.

Nederlandse beweging

Zondag zal worden ingegaan op de bevindingen en ontwikkelingen binnen de anders-globaliserings beweging wereldwijd. Wat kan de Nederlands Anders-globaliserings beweging van deze bijeenkomsten leren, hoe staan we er anno 2006 als beweging internationaal en nationaal voor en hoe integreren we de ontwikkelingen van deze beweging wereldwijd in de aankomende tweede editie van Nederlands Sociaal Forum dat van 19 tot 21 mei in Nijmegen is?