NOC*NSF


Guus Hiddink Coach van het Jaar 2005

Guus Hiddink ontvangt de Coach Award uit handen van Charles van Commenée van NOC*NSF

ARNHEM - De Nederlandse bondscoaches hebben voor de tweede maal in vier jaar bepaald dat Guus Hiddink de beste coach van het jaar is. In 2002 was Hiddink de eerste coach die de Coach Award van NOC*NSF in ontvangst nam. Naast Hiddink waren dit jaar Robert Eenhoorn en Remi Lens genomineerd.

Het is niet voor niets dat Guus Hiddink bij de meeste collega's groot respect afdwong. Met PSV won hij het landskampioenschap in april 2005 én hij bereikte met het team de halve finale van de Champions League. Op 16 november 2005 zette Guus Hiddink met het Australische voetbalelftal heel Australië op zijn kop door het behalen van een WK-ticket na winst op Uruguay.

Eens te meer heeft Guus Hiddink in 2005 bewezen een absolute topcoach te zijn. Hij managet niet alleen succes op een heel eigen wijze, maar blijkt ook een inspirator te zijn voor andere coaches.

Na de succesvolle prestaties van het Zuid-Koreaanse team op de WK in 2002, leverde Guus Hiddink in 2005 wederom een belangrijke bijdrage aan de internationale beeldvorming van de hoge kwaliteit van Nederlandse topcoaches. Het doet NOC*NSF dan ook genoegen dat deze topcoach, met een voorbeeldfunctie in binnen- en buitenland, de Coach Award voor de tweede maal in ontvangst mag nemen. Een bijzondere winnaar die het bijzondere vak van topcoach als geen ander uitoefent en uitdraagt.

De procedure voor de verkiezing Coach van het Jaar is de volgende:

Na voordrachten van bonden voor een groslijst en het bepalen (uit die lijst) van de genomineerden door de media, is de finale keuze aan de Nederlandse topsportcoaches. Aan welke criteria moet een coach voldoen om in aanmerking te komen? Ten eerste moet het gaan om een Nederlandse coach die functioneert op topniveau. Dat wil zeggen dat hij of zij (leden van) een nationale selectie coacht, of op het hoogste landelijke niveau actief is. Dit kan in binnen- of buitenland het geval zijn. Daarnaast heeft de bedoelde coach het afgelopen jaar bijzondere prestaties geleverd met zijn of haar sporters.

(4 februari 2006)