Koninklijke Nederlandse Schaakbond

De strijd om de rode lantaarn

Bij binnenkomst in Café/Restaurant De Beurs, het clublokaal van De Stukkenjagers (www.stukkenjagers.nl) in Tilburg ontmoet ik een schaker die zo'n tien jaar geen schaakbord heeft aangeraakt. Het is André Schenk uit Utrecht die ik kende uit mijn periode dat ik in Eindhoven speelde. Hij legt mij uit dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan schaken (ik geloof dat ingewijden inmiddels wel weten dat deze visie des Stukkenjagers eigen is) maar hij heeft de draad van het verzetten van houtjes weer opgepakt. En passant informeert hij nog even wie de betaalde spelers zijn bij onze vereniging, waarna ik moeite moet doen om een bulderend gelach binnen te houden omdat de wedstrijdleider met zijn openingsspeech is begonnen. 'Deze vereniging bestaat slechts uit contributiebetalers waarbij het enige criterium is om lid te worden als je een beetje gezellig doet', is mijn antwoord. 'Als het tegenzit ben ik zelfs meer dan 10 euro kwijt aan de parkeergarage of aan de bon op de ruit van mijn auto omdat de binnenstad van Tilburg volledig is volgebouwd met parkeerautomaten en vergunninghouders', voeg ik mijn vroegere clubgenoot toe. 'Toevallig kwam jouw naam vanmorgen nog ter sprake', vertel ik hem.
'O, natuurlijk', repliceert Schenk, 'ik speel tenslotte tegen jullie tweede en er zal wel flink voorbereid zijn'. Ik liet hem maar in de waan, want het ging in werkelijk over iets heel anders. Tijdens het inmiddels traditioneel geworden ontbijt bij één van de eerste tientalspelers thuis passeren de gekste onderwerpen de revue. Hoe we er op kwamen weet ik niet meer, maar op een gegeven moment ging het over sterven in het harnas. Zo is de bekende schaker Spanjaard achter het bord gestorven. Zijn laatste partij speelde hij in Utrecht tegen André Schenk. Misschien dat de degradatienood waarin De Stukkenjagers verkeert, dit zwartgallige onderwerp op tafel bracht. Maar het werkelijk voortreffelijke ontbijt van Cor van Dongen moest daar deze middag verandering in brengen. En daar leek onze komende tegenstander ESGOO wel een mooie opponent voor om dit goede voornemen in concrete daden om te zetten. De mensen uit Enschede leken het gevaar ook te onderkennen, want bij binnenkomst werd duidelijk dat er enkele buitenlanders waren opgetrommeld. Zo was grootmeester Berelovich van stal gehaald om het gevaar dat Maurice Peek heet in bedwang te houden. Onze kopman is bezig aan een sterk seizoen dat hij begon met een ruime meesternorm in het toernooi van Vlissingen. Helaas moest hij het afleggen tegen de Oekraïner.

Aleksandar Berelovich - Maurice Peek (1)

Stelling na 26. Thd3

In deze stelling staat wit wat beter voornamelijk vanwege zijn sterke paard op e4. Peek dacht dat hij gedwongen was een kwaliteit te geven omdat hij na een paardzet materiaal zou verliezen, vanwege een aftrekaanval. Maar hij was even 'vergeten' dat wit na 26. .. Pe8 geen combinatoire wending voor handen heeft. Overigens staat wit in dat geval ook heel prettig. Na de tekstzet is de partij in hogere zin beslist. Berelovich maakt het karwei efficiënt af. 26. .. Txe4 27. Lxe4 Dxc5 28. Tc3 Da5 29. Ta3 Db4 30. Lxg6 e4 31. Tb3 Da4 32. Dc2 Dd7 33. Lxe4 a5 34. Lxb7 Td8 35. Lc6 Dxg4 36. Tf3+ Kg8 37. Tg3 Db4 38. Ld5+ Kh8 39. Txg7! Kxg7 40. Dxc7+ ,1-0

In de eerste drieënhalf uur leek het erop dat de thuisclub net als in de vorige wedstrijd tegen LSG zicht zou krijgen op minimaal een matchpuntje. Ondergetekende won in een bliksempartij van zijn vroegere pupil Wouter Spoelman. Inmiddels is Spoelman IM en zijn rating ruim hoger dan die van mij, maar dat kon hij tijdens de partij niet laten zien. Een thuis bedacht idee pakte helemaal verkeerd uit. Toen hij nogmaals de fout in ging was het pleit snel beslecht.

Herman Grooten - Wouter Spoelman (2)

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 b6 4. a3 La6 5. Dc2 Lb7 6. Pbd2 c5 7. e4 cxd4 8. e5 Ph5?! Bekend in deze stelling zijn 9. .. Pg4 en 9. .. Pg8. Spoelman had in zijn studeerkamer naar een verbetering gezocht. De bedoeling is om een later Lc1-f4 te verhinderen zoals dat in deze variant gedaan wordt. 9. Pxd4 d6?! De zwarte stelling is na deze zet al heel verdacht. Misschien was 9. .. Dc7 nog een mogelijkheid. 10. Le2! Voelt het ongelukkige zwarte paard direct aan de tand. 10. .. Pf4
11. Lf3 Lxf3 12. P2xf3 Pxg2+? Hiermee overspeelt zwart zijn hand. Ook
12. .. dxe5 13. De4 Pd7 14. Lxf4 exf4 15. Pb5 Tc8 16. Pxa7 is ook goed voor wit, maar niet zo desastreus als de partij. 13. Kf1 dxe5 14. De4 Pd7 15. Lg5!

Deze sterke tussenzet heeft hij van te voren gemist. Nu is 15. .. f6 uit den boze vanwege 16. Pxe6 waardoor het zwarte antwoord gedwongen is.
15. .. Dc8 16. Pb5 Hiermee dreigt wit 17. Dxa8 hetgeen na 17. .. Dxa8 tot een fraai matbeeld leidt: 18. Pc7 mat. 16. .. Tb8 17. Kxg2 f5 18. De2 a6 19. Pc3 h6 Zwart overziet het sterke antwoord maar de stelling was al nauwelijks meer te behandelen. Op 19. .. e4 volgt 20. Ph4 dat sterk Dh5+ dreigt. Na 20. .. g6 maakt 21. f3! de stelling onspeelbaar voor zwart. 20. Lf4! Wit geeft het stuk terug in ruil voor een sterke koningsaanval. 20. .. exf4 21. Dxe6+ Kd8 22. Tad1 Db7 23. The1 Lc5 24. b4, 1-0

Gelukkig kwam er weer een glimlach op het wat sippe gezicht van Wouter toen ik hem vertelde dat ik van de meeste van mijn vroegere pupillen een keer stevig gewonnen heb, waarna ze snel een sterke meester of grootmeester werden.

Omdat Ruud Feelders met zwart de sterke Ramon Koster in bedwang had weten te houden en een zetherhaling had afgedwongen en er een paar veelbelovende stellingen voor de zuiderlingen zichtbaar waren, hing er een kleine sensatie in de lucht. De eerste die duidelijk maakte dat het niet van een leien dakje zou gaan, was Oscar Lemmers die onze topscorer César Becx op een gevoelige nul trakteerde. De slotcombinatie is aardig.

Oscar Lemmers - César Becx (3)

19. Dxf7+!
Opgegeven omdat zwart mat staat na 19. .. Txf7 20. Te8+ Tf8 21. Lxd5+ Le6 22. Tfxf8. (1-0)

Daarmee was de stand weer gelijkgetrokken. De stellingen op de overige borden zagen er bepaald niet slecht uit voor De Stukkenjagers. Maar zoals zo vaak brengt het laatste uur voor de tijdcontrole daar grote verandering in. Het begon nog mooi toen Mark Clijsen keurig afrekende met niemand minder dan Paul Bierenbroodspot.

Mark Clijsen - Paul Bierenbroodspot (10)

24. Txe7+!
Na deze simpele combinatie was het over en sluiten voor zwart.

Maar vrijwel tegelijkertijd zat Gerben Veltkamp hoofdschuddend naar het bord te kijken. Hij besefte dat hij al een goede kans had laten liggen en gaf de pijp aan Maarten toen hij geen uitweg zag tegen de dreigende damevangst. Nu een dag later, zit ik naar de slotstelling te kijken en vraag me in hemelsnaam af waarom hij heeft opgegeven.

Christiaan Richter - Gerben Veltkamp (7)

Hier staat zwart zeker niet minder. Waarschijnlijk moet hij 25. .. g5 proberen. Hij kiest voor een ander plan.
25. .. Ta5?! 26. axb4 Tb5 27. Tad1 f6 28. e4 dxe4 29. fxe4 Dg4+ 30. Lg3 Hier geeft zwart het op, maar als de notatie klopt is het mij niet duidelijk waarom. Na 30. .. Lxb4 31. Da2! Ld6! (niet 31. .. Lxe1 wegens 32. Txe1 en de dreiging f2-f3 kost zwart materiaal.) en er is weinig aan de hand. (1-0)

Opnieuw stond het weer gelijk en helaas voor de Brabanders ging er meer mis. Ali Bitalzadeh bleek heel wat handiger dan Erik Nicolai die in tijdnood de draad kwijtraakte en verloor. Dat was een bittere tegenvaller die nog werd versterkt toen ook Bianca Muhren haar droomstelling niet wist om te zetten in iets dat naar winst rook. Zij moest even later berusten in remise. Maar niemand twijfelde eraan dat Cor van Dongen met zijn twee torens op de zevende rij wel zou winnen van Vincent Rothuis. Daar slaagde hij tenslotte ook al niet in want toen hij de pion veroverde die hij eerder geofferd had, bleek de zaak op slot te zitten. Tot overmaat van ramp lukte het ook Petra Schuurman niet, die net terug was van een geslaagd toernooi in Gibraltar, om Frank Kroeze op een gelijkspelletje te houden. Nadat zij 25. .. h4! (met minstens gelijkspel) had gemist, ging het bergafwaarts en moest zij na een lang eindspel ook nog in het zand bijten. Daarmee is de rode lantaarn voor De Stukkenjagers wel heel donkerrood geworden en lijkt ESGOO geen degradatiezorgen meer te hebben.

Na uitgebreid bij de huisgriek te hebben getafeld was er deze middag nog een meevaller. Tenminste zo leek het. Er zat geen bon op de ruit van mijn auto, hoewel hij toch in een straat stond, die naar alle waarschijnlijkheid iets met vergunningenhouders te maken had. Maar toen ik wilde wegrijden en mijn wagen iets te enthousiast in zijn achterruit zette, kwam ik tegen een paaltje aan dat ik in het donker niet gezien had. Dat kon er ook nog wel even bij deze dag.

De Stukkenjagers - ESGOO 3½ - 6½
Peek - Berelovich 0-1, Grooten - Spoelman 1-0, Becx - Lemmers 0-1, Muhren - Kalka ½-½, Schuurman - Kroeze 0-1, Van Dongen - Rothuis ½-½, Veltkamp - Richter 0-1, Nicolai - Bitalzadeh 0-1, Feelders - Koster ½-½, Clijsen - Bierenbroodspot 1-0

Herman Grooten