Erasmus Universiteit Rotterdam

Terrorisme en de rol van de rechter

Ter gelegenheid van de Academische Winterlezing van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam spreekt prof.mr. Hans de Doelder op maandag 6 februari 2006 over de rol van de rechter bij de bestrijding van terrorisme.

In de lezing staat de positie van de rechter in de terrorismebestrijding centraal. Besproken wordt welke (veelal) nieuwe wetgeving er op de rechter afkomt en welke eisen aan die wetgeving kunnen worden gesteld. Daarnaast komen de voor- en nadelen van een apart wetboek van terrorisme aan bod. Ook de rechter zelf is onderwerp in de lezing. Er wordt dieper ingegaan op de vraag of er een nieuw type rechter gewenst is, hoe de rechter-commissaris dient te functioneren en of dat gevolgen heeft voor de selectie en de opleiding.

Prof.mr. Hans de Doelder is hoogleraar Strafrecht en Strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en houdt zich onder andere bezig met de positie van de rechter in het strafrecht. De Academische Winterlezing maakt deel uit van de Academische Agenda van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid waarin door middel van lezingen, congressen en de Sanders wisselleerstoel dieper wordt ingegaan op actuele onderwerpen in de maatschappij.