Gemeente Loenen aan de Vecht


6 februari 2006

consultatieavond in het dorpshuis te Nigtevecht over de plannen rond de Rijksweg Schiphol-Amsterdam-Almere (A6-A9)

Wat vindt u van de oplossingen voor een betere bereikbaarheid van het gebied rond Schiphol, Amsterdam en Almere?

Van 25 januari t/m 16 februari 2006 organiseert Rijkswaterstaat consultatiebijeenkomsten. Op deze bijeenkomsten willen wij graag uw mening en argumenten horen over de onderzochte alternatieven en varianten voor een betere bereikbaarheid van het gebied rond Schiphol, Amsterdam en Almere. De alternatieven en varianten staan samen met de effecten op onder andere de bereikbaarheid en de leef- en woonomgeving beschreven in de Alternatieven en Variantennota (AV-nota).

Tijdens de consultatiebijeenkomsten worden de meningen en argumenten van de aanwezigen geïnventariseerd en gebundeld in een consultatiedocument. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van stellingen en vragen en van stemkastjes. Iedere stelling wordt toegelicht aan de hand van een korte presentatie waarna gestemd kan worden. Tijdens iedere stemronde is er tijd voor discussie. Een impressie van de bijeenkomst staat binnen enkele dagen op de website van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Achtergrond
In 2003/2004 is een integrale Verkenning Haarlemmermeer - Almere door Rijkswaterstaat uitgevoerd. Op grond van de resultaten is door de minster besloten tot het uitvoeren van een planstudie. Doelen van deze studie zijn het ontwikkelen en zorgvuldig afwegen van een aantal alternatieven die moeten bijdragen aan: § het opvangen van het huidige en toekomstige wegverkeer binnen de corridor Schiphol - Amsterdam - Almere in relatie tot de ruimtelijke en economische ontwikkelingen in de Noordvleugel (het faciliteren van verkeer); § het verbeteren van het functioneren van het wegennetwerk als geheel en het aanpakken van de te verwachten fileproblemen (het realiseren van acceptabele reistijden en het vergroten van de betrouwbaarheid van de reistijden).

Alternatieven en Variantennota
De planstudie is onderverdeeld in een verkenning -en een uitvoeringfase. Een onderdeel van de verkenning is de Trajectnota/MER (Milieu Effect Rapportage); daar zijn we nu mee bezig. Een belangrijk document van deze fase is de "Alternatieven en Variantennota". Deze bevat de belangrijkste alternatieven voor de planstudie met de mogelijke uitwerkingsvarianten. Een publiekssamenvatting van deze nota kunt u hier downloaden.

Consultatieronde met de "streek"
Voordat deze nota aangeboden zal worden aan de minster, zijn er consultatieronden met de gemeenten die binnen het gebied van de planstudie liggen. Voor de inwoners van de gemeente Loenen wordt deze gehouden op maandag 6 februari 2006 vanaf 19.00 in het dorpshuis van Nigtevecht.

Tijdens de consultatiebijeenkomsten worden de meningen en argumenten van de aanwezigen geïnventariseerd en gebundeld in een consultatiedocument. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van stellingen en vragen en van stemkastjes. Iedere stelling wordt toegelicht aan de hand van een korte presentatie waarna gestemd kan worden. Tijdens iedere stemronde is er tijd voor discussie. Een impressie van de bijeenkomst staat binnen enkele dagen op deze website. De avond zal niet als de voorgaande informatieavond verlopen. De aanwezigen ontvangen dan inhoudelijke informatie, maar kunnen ook meedoen aan een interactief deel. Aan de hand van stemkastjes kan de zaal reageren op stellingen van Rijkswaterstaat.

Uw reactie
Bovendien kunnen belangstellenden een enquête invullen op de website van de planstudie en zullen weggebruikers, bewoners en bedrijfsleven voor een opinieonderzoek benaderd worden. Het volledige verslag van de consultatieavonden zal met de uitkomsten van de enquête en het opinieonderzoek worden samengevat in een consultatienota.

Mocht u schriftelijk willen reageren dan kunt u uw reactie voor 17 februari 2006 sturen naar: Rijkswaterstaat Noord-Holland t.a.v. projectsecretaris Schiphol-Amsterdam-Almere Antwoordnummer 1216
2000 VG Haarlem
U krijgt wel een ontvangstbevestiging maar geen persoonlijke reactie.

Besluitvorming
De "Alternatieven en variantennota" en de Consultatienota worden gezamenlijk aan de minister aangeboden. Het kabinet zal in de zomer van 2006 een beslissing nemen over het alternatief waarvoor een vervolg studie gedaan zal worden.

Uitgebreide informatie kunt u vinden op: www.schiphol-amsterdam-almere.nl