Eerste vakantiereis nieuw Zonnebloemschip

De zonnebloem

69 zieke en gehandicapte passagiers bijten spits af


Breda - 69 zieken en gehandicapten bijten op maandag 6 februari het spits af als passagier van het gloednieuwe vakantieschip van de Zonnebloem. De comfortabele en volledig aangepaste riviercruiser gooit die dag de trossen los voor zijn allereerste vakantiereis. Na een extra feestelijk vertrek vanuit thuishaven Arnhem, zet de aanwinst koers naar Tiel, Dordrecht, Rotterdam, Gorinchem en Nijmgen om op zaterdagmorgen 11 februari weer in Arnhem terug te keren.

Vanaf maandag 13 februari zet het nieuwe Zonnebloemschip vrijwel wekelijks koers naar Duitsland. In totaal staan dit jaar 42 reizen op het programma met alles bij elkaar circa 2850 zieke en gehandicapte passagiers en bijna evenzoveel vrijwillige begeleiders en verpleegkundigen.

Zoals ons nieuwe boegbeeld, is er geen enkel ander schip ter wereld, vertelt Zonnebloemdirecteur Marijke van Eck met gepaste trots. Zoveel aanpassingen en voorzieningen voor zwaar hulpbehoevende passagiers, dat is echt uniek. Toch lijkt Ms de Zonnebloem in niets op een schip waar mensen hoogwaardige medische en verpleegkundige zorg krijgen. Van Eck: Het schip heeft een echte cruiseschip-uitstraling. Dat moet ook, want we willen zieken en gehandicapten de vakantie van hun leven bezorgen. Het schip biedt de passagiers een fantastisch panoramisch uitzicht en beschikt over een restaurant met rolstoelbuffet, een kap- en beautysalon, een verwenbadkamer voor passagiers die vanwege hun beperking vrijwel nooit in bad kunnen, een bibliotheek met internetcafé en een salon met (rolstoel)dansvloer en aangepaste bar. Daarnaast is in alle ruimtes een aansluiting voor zuurstof te vinden en heeft het schip een plafond-tilliftsysteem, waarmee vakantiegangers uit bed kunnen worden gehesen en via een draagzak naar douche of toilet worden getransporteerd. Ms de Zonnebloem heeft extra ruime één en tweepersoonshutten, met automatische deuropeners en per twee een badkamer met aangepaste douche en toilet.

De 69 vaargasten, die tijdens de reis begeleid en verzorgd worden door 27 verpleegkundigen en 35 andere vrijwilligers, zullen de eerste reis van Ms de Zonnebloem niet snel vergeten. Niet alleen omdat een dergelijke vakantie voor hen sowieso een onvergetelijke ervaring is, maar ook omdat de Zonnebloem een extra feestelijk programma in petto heeft. Zo speelt de steelband van het Korps Mariniers vrolijke Caribische klanken bij de inscheping en het vertrek en treedt op donderdagavond zangeres Nelly de la Rosa op, bekend als Shirley Bessy van de Soundmixshow. Hoogtepunt is echter het optreden van Marga Bult, Maggie McNeal en Gemma van Eck op woensdagavond. De drie divas, die ook als Zonnebloem Theater Tournee door het land trekken, arriveren met limousine en in glitter-outfit op de Rotterdamse kade en trakteren de gasten, vrijwilligers en bemanning aan boord op een spetterende show.

Nationale Vereniging de Zonnebloem is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met een fysieke beperking door ziekte, handicap of leeftijd, voor wie sociaal isolement dreigt. Via huisbezoek, excursies en aangepaste vakanties dragen de ruim 38.000 vrijwilligers bij aan de kwaliteit van leven van zieken en gehandicapten.