Universiteit van Amsterdam

Presentatie en debat aan de UvA over de islamitische republiek Iran

Bang voor Iran?

Is de weg van de confrontatie met Iran op dit moment wel de juiste? Deze vraag staat op maandag 6 februari centraal tijdens een debat aan de UvA over de islamitische republiek Iran. Voorafgaand aan het debat is er een korte presentatie van de ervaringen die politicologiestudenten van de UvA onlangs opdeden in Iran. De studenten reisden af naar Iran om via workshops en werkbezoeken meer inzicht te krijgen in de actuele politieke situatie in Iran.

Europa zal zich binnen het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) hard maken om het Iraanse nucleaire dossier voor te leggen aan VN-Veiligheidsraad. Maar is de weg van de confrontatie met Iran op dit moment wel de juiste? Komt een andere belangrijke pijler binnen het EU-beleid - het mensenrechtenbeleid - hierdoor niet in de knel? Moeten wij (Nederland/de Europese Unie) ons standpunt met betrekking tot Iran herdefiniëren? Deze vragen staan centraal in een debat onder leiding van Paul Aarts, universitair docent Internationale betrekkingen aan de UvA. Deelnemers aan het debat zijn Farah Karimi (Groenlinks), Dirk-Jan van Baar (HP/ De Tijd) en Dick Leurdijk (Instituut Clingendael).

Voorafgaand aan het debat is er een korte presentatie (met foto's) van de ervaringen die studenten Politicologie van de UvA opdeden in Iran. In het kader van een studentenuitwisseling tussen de UvA en de School of International Relations (SIR) reisden in december 2005 vijftien studenten af naar de islamitische republiek Iran. Tien dagen lang kregen zij een unieke kans om via workshops en werkbezoeken - onder andere bij het Iraanse parlement, niet-gouvernementele organisaties (NGO's) en krantenredacties - meer inzicht te krijgen in de actuele politieke situatie in Iran. Veel besproken thema's waren mensenrechten, democratisering en de recente politieke omslag na de verkiezing van president Ahmedinejad.

Het debat en de presentatie worden georganiseerd door Machiavelli, de studievereniging van Politicologie aan de UvA, in samenwerking met de werkgroep 'Iran' van de afdeling Politicologie van de UvA.

Tijd & Locatie

Maandag 6 februari, 19.00 uur

Zaal C017, Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam

De toegang is vrij.