Gemeente Helmond


---

Helmondse StemWijzer start op 6 februari

Op maandag 6 februari a.s. zal burgemeester F. Jacobs de Helmondse StemWijzer lanceren. Dat gebeurt om 19:00 uur in de Stadswinkel. De lijsttrekkers van alle politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen zullen vervolgens allemaal tegelijk de digitale StemWijzer invullen. Vanaf dat moment is de StemWijzer on-line (via www.helmond.nl of via www.stemwijzer.nl/helmond) en kunnen de inwoners van Helmond er gebruik van maken voor een persoonlijk stemadvies. Dit kan die avond ook via de digitale informatiezuilen in de Stadswinkel, die tot ongeveer 20:30 uur geopend zal zijn. Belangstellenden zijn van harte welkom!

Hoe werkt het?
De StemWijzer bestaat uit 30 stellingen die gerangschikt zijn naar themas als veiligheid, wonen en milieu. De keuze van de antwoorden bestaat uit: eens, neutraal, oneens of overslaan. Ook kan er aangegeven worden in hoeverre een thema belangrijk wordt geacht. Op basis van de antwoorden wordt er dan een persoonlijk stemadvies verstrekt. Per stelling is ook te zien welke partij het best bij het gekozen antwoord past.

Hoe is de Stemwijzer tot stand gekomen?
Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen hebben 70 gemeenten, waaronder dus ook Helmond, het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) de opdracht gegeven een StemWijzer op maat samen te stellen. Het IPP is een onafhankelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel de politieke en maatschappelijke betrokkenheid te vergroten.

De politieke partijen van alle deelnemende gemeenten zijn actief betrokken bij het maken van de StemWijzer. Dit is onder meer gebeurd door middel van een workshop onder leiding van het IPP. Vervolgens kregen de partijen een groslijst met stellingen toegestuurd en aan de hand daarvan werd er door het IPP de definitieve lijst met stellingen gemaakt.

Steeds populairder
De StemWijzer is de laatste jaren aanzienlijk in populariteit gestegen; vier jaar geleden deden er nog slechts 10 gemeentes aan mee, waarbij er in totaal ruim 100.000 adviezen werden verstrekt. Tegenwoordig is de StemWijzer de meest gebruikte internetapplicatie in verkiezingstijd.

Het IPP bracht eerder een StemWijzer uit bij de Tweede Kamerverkiezingen, de Europese verkiezingen, de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschapsverkiezingen. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer werden meer dan 2 miljoen adviezen verstrekt.
---

| |