Gemeente Enschede

vrijdag 03-02-2006

Info gemeenteraadsverkiezingen en stemadvies online

Maandag 6 februari gaan rond 19.00 uur de verkiezingenwebsite van de gemeente Enschede en de lokale StemWijzer online. De officiële handeling vindt plaats bij aanvang van de vergadering van de stedelijke commissie in het stadhuis. In kamer 082 van het stadhuis staan de gehele avond zes laptops klaar voor iedere geïnteresseerde die de verkiezingenwebsite of de StemWijzer wil raadplegen.

Op de verkiezingenwebsite van de gemeente kunnen burgers allerlei informatie vinden over de aanstaande verkiezingen. Praktische informatie als 'waar vind ik het dichtstbijzijnde stemlokaal?' en 'hoe machtig ik iemand om voor mij te stemmen?', maar ook verkiezingsprogramma's van de politieke partijen, verkiezingsresultaten van eerdere verkiezingen, actueel nieuws over de verkiezingen en links naar de partijen. Op de dag van de verkiezingen zelf (dinsdag 7 maart) zal op dezelfde website live de binnenkomst van de uitslagen te volgen zijn.

De verkiezingenwebsite biedt ook een link naar de lokale StemWijzer. Enschedeërs die stemadvies zoeken, kunnen op deze website een aantal stellingen beantwoorden met 'eens', 'oneens', 'neutraal' of 'overslaan'. De StemWijzer berekent daarop een stemadvies en laat in afnemende rangorde de overeenkomst met de politieke partijen zien. Vervolgens kan men de standpunten van de partijen vergelijken met de eigen standpunten. Ook is het mogelijk om over de afzonderlijke stellingen de standpunten van de partijen te zien. De stellingen hebben betrekking op belangrijke verkiezingsthema's als openbare orde en veiligheid, zorg en welzijn, verkeer en vervoer, burger en bestuur, jeugd en onderwijs. De StemWijzer is opgezet door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Landelijk bieden ongeveer 70 gemeenten een lokale stemwijzer aan.

De lokale StemWijzer is behalve via de gemeentelijke website vanaf 7 februari ook te bereiken via www.stemwijzer.nl


---