Gemeente Harderwijk


StemWijzer voor Harderwijk gaat online

Harderwijkse en Hierdense kiezers kunnen zich vanaf maandag (6 februari) voor hun keuzebepaling bij de gemeenteraadsverkiezingen oriënteren bij de StemWijzer voor Harderwijk. De acht politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart hebben gezamenlijk de StemWijzer Harderwijk laten samenstellen. Door het beantwoorden van een dertigtal keuzevragen over actuele Harderwijkse kwesties krijgt de deelnemer inzicht welke partij het best bij hem zou passen.

De StemWijzer voor Harderwijk is ontwikkeld door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), dat dit computermodel al eerder ontwierp voor Tweede Kamerverkiezingen. De StemWijzer legt de bezoeker onderwerpen voor waarover door de politieke groeperingen duidelijk uiteenlopend denken. De dertig stellingen zijn gebaseerd op een workshop met alle partijen en een vergelijking door het IPP van de verkiezingsprogramma's. Aan de orde komen concrete Harderwijkse zaken op het gebied van onder andere orde en veiligheid, zorg en welzijn, verkeer en vervoer, burger en bestuur, jeugd en onderwijs.

De bezoeker reageert op de stellingen met een `eens', `oneens', `neutraal' of `overslaan'. Na beantwoording van alle stellingen kan hij vervolgens aangeven welke onderwerpen voor hem zwaarder mogen meewegen. Daarna berekent het programma een stemadvies. Tevens laat het in afnemende rangorde de overeenkomst zien van dit persoonlijke standpunt met de verschillende Harderwijkse partijen. Vervolgens kan men de standpunten van de partijen vergelijken met de eigen standpunten. Ook is het mogelijk om over de afzonderlijke stellingen de standpunten van de partijen te zien.

Nestor en vice-voorzitter van de gemeenteraad C.G. Korevaar neemt de StemWijzer Harderwijk maandag 6 februari officieel in gebruik.

Handige links
Gemeenteraadsverkiezingen