Gemeente Eemsmond


Marte Röling maakt kunstwerk voor Dingewold
vrijdag 3 februari 2006

Maandagavond 6 februari 2006 biedt Marte Röling de bewoners van de wijk Dingewold een schets aan van het kunstwerk dat zij voor de wijk gaat vervaardigen. Ook geeft zij een toelichting op haar ontwerp. Zij doet dit tussen 20.00 uur en 21.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Uithuizen.

Bij het maken van de plannen voor Dingewold heeft de Gemeente Eemsmond besloten ter afronding en ter verfraaiing een kunstwerk te laten vervaardigen. De buurtbewoners hebben daarbij zelf de keuze voor het kunstwerk kunnen bepalen. Een bewonerscommissie is op zoek gegaan naar kunstenaars binnen de gemeente. Na een ruime inventarisatie en oriënterende gesprekken met enkele kunstenaars, is mevrouw Röling gevraagd de opdracht uit te voeren. Ze heeft de uitnodiging enthousiast aangenomen.

Burgerparticipatie
De totstandkoming van het kunstwerk in Dingewold is een goed voorbeeld voor burgerparticipatie. De gemeente stelt een aantal randvoorwaarden op en de bewoners maken vervolgens hun eigen keuze. Het project heeft als voorbeeld gediend bij het schrijven van de beleidsnotitie Burgerparticipatie in 2005. In deze notitie staat hoe de gemeente Eemsmond haar inwoners structureel bij de totstandkoming en uitvoering van beleid wil betrekken. De notitie Burgerparticipatie wordt later dit jaar door de gemeenteraad behandeld.

Marte Röling
Marte Röling is 1939 in Amsterdam geboren, waar ze ook de opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst heeft gevolgd. Ze kreeg onder meer les van haar vader. Vanaf 1959 exposeert ze in Europa en de VS. Ze is bekend om haar grote schilderijen en sculpturen. Met een voorkeur voor het monumentale heeft ze tal van opzienbare projecten ondernomen, waarmee ze internationale bekendheid verwierf. Het beeld voor de Rijksuniversiteit Groningen en het vlaggenmonument voor het Academisch Medisch Centrum Amsterdam zijn daar voorbeelden van. Al ruim 10 jaar woont en werkt ze in de gemeente Eemsmond.