Openbaar Ministerie

Persberichten
3 februari 2006

Regiezitting Dudok

Op maandag 6 en dinsdag 7 februari 2006 vindt bij de rechtbank te Maastricht de regiezitting in de strafzaak tegen de directeuren van het Rotterdams horecaconcern, Dudok, plaats. Deze zitting is een gevolg van een onderzoek van de FIOD-ECD, later aangevuld door het UWV GAK, onder leiding van het Functioneel parket naar vermoedelijke fraude met omzetbelasting en loonbelasting.

Het horecaconcern heeft vestigingen in onder andere Rotterdam, Arnhem en Den Haag. Op 20 januari 2004 hebben er doorzoekingen plaatsgevonden bij vestigingen van het horecaconcern en in diverse woningen. Er zijn meerdere personen aangehouden en diverse getuigen gehoord.

Maandag 6 en dinsdag 7 februari 2006 vindt de regiezitting voor de directeuren-eigenaren plaats. De feiten op de dagvaarding zijn: onjuiste aangifte voor omzetbelasting, onjuiste aangifte voor loonbelasting, onjuist voeren van een administratie (het niet bewaren van boeken en bescheiden), valse urenlijsten/dienstroosters, onjuiste kassabestanden, criminele organisatie en het niet doen van opgave van totale loon voor premieheffing aan UWV GAK. Het betreft de periode 2000 tot 2003.

Met 8 bedrijfsleiders heeft het Openbaar Ministerie een schikking getroffen in de vorm van een taakstraf van 120 uur.

De FIOD-ECD heeft het onderzoek enige tijd geleden afgerond. Onlangs is het gerechtelijk vooronderzoek beëindigd. Het Landelijk Coördinatiepunt Megazaken heeft de zaak toegewezen aan de rechtbank te Maastricht. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak zal in mei 2006 plaatsvinden.

Tegelijkertijd zijn er zaken aangebracht tegen de softwareleverancier van Dudok en een andere horecaonderneming die hier ook gebruik van maakte. De software maakte mogelijk regels uit de kassabestanden te wissen.

Er is informatie aangeleverd aan de fiscus ten behoeve van de controle van andere horecaondernemingen die gebruik maakten van het softwarepakket en die mogelijk ook de verborgen gumregel gebruikt hebben.