Gemeente Leiden

Beperking gebruik moskee Leidse Rembrandtstraat

Onlangs heeft de regionale brandweer, tijdens controle van gebruiksvergunningen, geconstateerd dat in de moskee aan de Rembrandtstraat 10, met betrekking tot de brandveiligheid, sprake is van een levensbedreigende situatie. Ook met aanpassingen in het gebouw kan geen veilige situatie geschapen worden voor de bezoekers die, onder andere tijdens de gebedsbijeenkomsten op vrijdag, de moskee bezoeken. Gezien het handhavingsbeleid brandveiligheid, vastgesteld en gepubliceerd in juni 2003, moet bij een levensbedreigende situatie het gebruik van een pand binnen een week beperkt dan wel gestaakt worden. In het geval van de moskee aan de Rembrandtstraat betekent dit beperking van het gebruik van het pand tot een maximum van 75 personen. Het is op geen enkele manier mogelijk genoeg voorzieningen te treffen om de door het bestuur gevraagde 700 personen toe te kunnen staan: het pand is niet geschikt (te klein) voor dit aantal. Wanneer alle voorzieningen, genoemd in het inspectierapport van Adviesbureau Van Dijke, worden uitgevoerd kan het aantal maximaal 325 bedragen. Adviesbureau Van Dijke voert namens de gemeente de inspecties uit. De beheerder van het pand heeft aangegeven geen grote investeringen te willen doen aangezien de Stichting Moslims Groep Leiden (eigenaar en gebruiker van het pand) in onderhandeling is met de gemeente over een nieuwe locatie voor de moskee.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft naar aanleiding van de bevindingen van de brandweer besloten dat vanaf maandag 6 februari niet meer dan maximaal 75 personen tegelijk in de moskee aanwezig mogen zijn.

Moskee tijdelijk naar andere locatie

In goed overleg met het bestuur van de moskee wordt gezocht naar een oplossingen voor het probleem dat zich nu voordoet. Het bestuur is het eens met het College dat het onverantwoord is in de moskee bijeenkomsten te houden voor meer dan 75 personen. Het bestuur van de moskee zoekt naar een andere -tijdelijke- locatie. In het Wijkontwikkelingsplan Zuidwest is op termijn (2009) een nieuw gebouwde moskee voorzien op het terrein van het ROC aan de Ter Haarkade. In de tussenliggende tijd zal een andere -tijdelijke- voorziening getroffen dienen te worden. Samen met het bestuur van de moskee heeft de gemeente gezocht naar locaties voor de tijdelijke huisvesting van de moskee. Daarbij is de gymzaal van het ROC aan de Ter Haarkade nadrukkelijk in beeld gekomen. Het bestuur van het ROC is bereid de gymzaal ter beschikking te stellen voor de bijeenkomsten die tot nu toe in de moskee aan de Rembrandtstraat plaats vonden. Een aantal andere locaties wordt nog beoordeeld op bruikbaarheid en beschikbaarheid.

Nadere informatie:
Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55.