Dienstenbond CNV

Principe akkoord CAO Sport
06-02-2006

Eind vorige week werd overeenstemming bereikt over vernieuwing van de CAO Sport. Er is dus een principeakkoord en dat leggen we hierbij ter beoordeling aan u voor.

Looptijd:
De CAO gaat in op 1 januari 2006 en loopt door t/m 31 mei 2007.

VUT, prepensioen en levensloop:
Voor organisaties die onder de verplichtstelling van PGGM vallen is afgesproken dat de verdeling van de premie 50/50 is. Er is overeenstemming over (een modulaire) invoering van het meerkeuzesysteem. arbeidsvoorwaarden per 1 januari van dit jaar. In overleg met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging stelt de werkgever vast welke bronnen niet ingezet kunnen worden. Daarnaast is de afspraak gemaakt dat het meerkeuzesysteem met twee modules wordt uitgebreid; de levensloopregeling en de regeling studiekosten. Over het Levensloopreglement CAO-Sport is overeenstemming. We hebben de afspraak gemaakt dat de levensloopregeling volledig deel uit maakt van het meerkeuzesysteem. In het levensloopreglement is o.a. vastgelegd dat het werkgeversdeel van de pensioenpremie en de werkgeversbijdrage in de ziektekostenverzekering bij opname van levensloopverlof wordt doorbetaald.

WIA: ( Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen ) Per 1 januari is de WAO vervangen door de WIA. Waar de WAO uitging van wat een werknemer met een handicap niet meer kon, gaat de WIA uit van wat een werknemer met een handicap juist nog wel kan. De nieuwe wet heeft voor werknemers en werkgevers nogal wat consequenties.

Eens te meer is het zaak er voor te zorgen dat een werknemer na uitval zo snel mogelijk weer terugkeert in het arbeidsproces. Daarom ook dat partijen moeten zorgen voor een goed gezondheidsbeleid en arbeidsomstandigheden moeten creëren en instandhouden die een gezond leef- en werkklimaat waarborgen. Bonden en werkgevers zijn het met elkaar eens dat de arbeidsongeschiktheidsbepalingen in de bestaande CAO alsmede de aanbevelingen voor sociaal beleid zoals verwoord in de preambule, voldoende waarborgen bieden om te voldoen aan de eisen van de Wet WIA. Met de werkgevers in de sport is overeengekomen dat werknemers, ongeacht het arbeidsongeschiktheids- percentage, ook na twee jaar ziekte bij de eigen werkgever in dienst blijven. In het onverhoopte geval dat er bij de eigen werkgever geen arbeidsplek kan worden gevonden, zal de reïntegratie zich richten op herplaatsing binnen de sector sport.

Ziektekosten:
Met de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel is het onderscheid tussen de particuliere- en de ziekenfondsverzekering komen te vervallen en derhalve ook de grond voor de huidige ziektekostenregelingen. Partijen zijn overeengekomen dat de werkgever een tegemoetkoming van 10,-- per maand zal verstrekken voor een aanvullend pakket. Voor werknemers van de WOS-leden zijn daarnaast collectieve contracten gesloten met zowel VGZ als Zilveren Kruis Achmea. Bij deze verzekeraars zijn kortingen bedongen op zowel de basisverzekering als de aanvullende pakketten.

Arbeidstijden:
Partijen zijn het eens geworden over de invoering van een jaarurensysteem. In de loop van 2006 gaan we met de werkgevers aan tafel om te praten over de regelgeving en voor het maken van afspraken. De beoogde invoeringsdatum is 1 januari 2007. Uitgangspunten voor die afspraken zijn dat het huidige dagvenster wordt gehandhaafd en het handhaven van de mogelijkheid om functiegebonden werktijden ook in de weekeinden toe te passen. Extra aandacht zal worden besteed aan een regeling bij onvermijdbare extreme situaties.

Beloningsbeleid:
We zijn overeengekomen dat een werkgever af kan wijken van het in de CAO Sport overeengekomen beloningssysteem. Daarvoor dient die werkgever wel eerst dispensatie te vragen aan de bij de CAO Sport betrokken partijen. Daarbij moet aan de volgende criteria worden voldaan:

* Er moet binnen de organisatie van de werkgever een goed functionerende OR of Personeelsvertegenwoordiging bestaan
* Het overleg binnen de organisatie dient van een dusdanige kwaliteit te zijn dat de stem van de werknemers afdoende doorklinkt in de besluitvorming

* De werkgever dient een beoordelingssysteem te hanteren dat voldoet aan algemeen geaccepteerde maatstaven.

* Dat alles ter beoordeling van CAO-partijen.

Kinderopvang:
Er is overeengekomen dat de bijdrage van de werkgever aan de kinderopvangkosten met 0.1% wordt verhoogd. Als de kosten van kinderopvang bij de werkgever meer bedragen dan 150% van de bijdrage aan kinderopvangfonds, is de werkgever een extra bijdrage aan het fonds verschuldigd die, afhankelijk van de hoogte van de loonsom, varieert van 0,1% tot 0,25%. Organisaties met een loonsom lager dan 500.000,-- worden van de extra storting vrijgesteld.

Loonparagraaf:
Dat zit een tikje ingewikkeld in elkaar en heeft te maken met de vraag of de werkgevers nou wel of geen bijdrage leveren aan de levensloopregeling. Hierover is door de werkgevers collectief nog geen besluit genomen. Bij geen bijdrage in de levensloop:

Per 1 april 2006 een verhoging van 1,8%

Per 1 januari 2007 een verhoging van 1%

Wel een bijdrage in de levensloop:
Hierbij is het van belang te weten dat 1% loon meer kost dan 1% levensloop Per 1 april 2006 een verhoging van 1.8% Resteert het restant van de totale loonruimte minus de 1% storting in de levensloop. Over dit restant zullen partijen dan alsnog in overleg treden over de aanwending.

Vloer in de vakantietoeslag:
Er is overeengekomen dat er een vloer in de vakantietoeslag komt. De vloer is gebaseerd op 8% van 12 maal het maximumsalaris van schaal 2 per het betreffende kalenderjaar. Voor 2006 bedraagt de vloer en dus het minimaal uit te keren bedrag aan vakantiegeld- 1689,--

Reiskosten:
Er is overeengekomen dat de vergoeding voor zowel woon-werkverkeer als dienstreizen wordt aangepast. De vergoeding voor dienstreizen wordt tenminste verhoogd tot het fiscaal maximum van 0,19 per kilometer. Ook de vergoeding voor woon-werkverkeer wordt gebaseerd op 0,19 per kilometer en gebaseerd op een staffel welke na totstandkoming van de CAO bij uw werkgever op te vragen is.

Hierbij leggen wij u het principe akkoord ter beoordeling voor. Via e-mail kunt u uw mening kenbaar maken. Uiterlijk 20 februari 2006 moet uw stem bij ons binnen zijn.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u terecht bij bestuurder Steffe Bak, telefoonnummer 035 646 05 80 of per e-mail: hilversum@cnvdibo.nl