Gemeente Lopik

Onderwerp: Tijdelijke opvangvoorziening voor leerlingen met problemen

Leerlingen uit de regio Utrecht Zuid, die tijdelijk op school niet meer op hun plek zijn, kunnen vanaf 1 februari terecht op de tijdelijke opvangvoorziening (TOV) in Utrecht. Zo wordt voorkomen dat de jongeren de school verlaten zonder diploma.

Deze tijdelijke opvang voor leerlingen is tot stand gekomen door goede samenwerking tussen het voortgezet onderwijs, het Protestants Christelijk Onderwijs Utrecht (bestuur TOV), de gemeenten Lopik, Vianen, Nieuwegein, IJsselstein en Houten en de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie. De opvangvoorziening past in het Onderwijsachterstandenbeleid en het lokaal preventief jeugdbeleid van het voortgezet onderwijs en de gemeenten.

Tijdelijke opvang

Het betreft leerlingen van 12 tot 18 jaar die veel problemen hebben en die in het normale onderwijs tijdelijk niet op hun plek zijn. Deze jongeren hebben behoefte aan kortdurende intensieve sociaal-emotionele ondersteuning, heroriëntatie op de schoolkeuze en het opnieuw aanleren van schoolse vaardigheden. De eerste weken dat een leerling deelneemt aan de TOV wordt in kaart gebracht wat er aan de hand is. Daarna worden de leerlingen ongeveer drie maanden in een opvanggroep geplaatst. De duur van plaatsing is afhankelijk van de problemen van de leerling. Het is de bedoeling dat ze na deze tijdelijke opvang weer terugkeren in het voortgezet onderwijs om hun diploma te halen.

De opvang wordt gefinancierd door het voortgezet onderwijs, de gemeenten en de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie.

De eindverantwoordelijkheid voor verwijzing van leerlingen ligt bij de scholen voor voortgezet onderwijs (Anna van Rijn college, Cals college, Oosterlicht college, college de Heemlanden). Zij doen dit in overleg met de leerplichtambtenaar van de gemeente.

De Regionale Meld- en Coördinatiefunctie heeft mede geregeld dat leerlingen terecht kunnen bij TOV. Tevens verzorgt ze de contractuele en financiële afhandeling.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de heer P. van der Velde Coördinator Samenwerkingsverband Leerlingenzorg Voortgezet Onderwijs Zuid-Utrecht, telefoon: 030 601 9118, of mevrouw L. van Tilburg coördinator Regionale Meld- en Coördinatiefunctie, telefoon 030 607 811.

Lopik, 3 februari 2006

~~~~~~~~~~~~~~

Onderwerp: Lopik bereidt zich voor op WMO

Het kabinet heeft het voornemen om binnenkort de Wet Maatschappelijke ondersteuning in te voeren. Met deze wet krijgt de gemeente er veel taken bij. De gemeente Lopik bereidt zich hierop voor.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) heeft als doel mensen die dat nodig hebben te ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig in de maatschappij te functioneren.

De nieuwe wet vervangt een aantal huidige wetten, waaronder de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), de Welzijnswet en de huishoudelijke verzorging uit Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

De gemeenteraad van Lopik heeft ter voorbereiding op de wet ingestemd met de Startnota WMO. In deze nota worden uitgangspunten vastgelegd die de gemeente Lopik wil hanteren bij het voorbereiden van de uitvoering van de wet. Zo zijn uitspraken gedaan over de manier waarop de toegang tot de WMO wordt geregeld, maar ook over voorlichting en advies aan klanten, over het gebruik van een persoonsgebonden budget en over de mogelijkheid voor toekomstige klanten om invloed uit te oefenen op het beleid en de uitvoering ervan.

De gemeente Lopik zal bij de uitwerking van de genomen besluiten belanghebbenden betrekken. Om die reden zal op korte termijn een eerste verkennende bijeenkomst belegd worden. Zoveel mogelijk belanghebbende organisaties zullen rechtstreeks uitgenodigd worden voor deze bijeenkomst. Een aantal daarvan heeft al aangegeven vertegenwoordigd te willen zijn in een toekomstig WMO-platform.

De eerste bijeenkomst zal vooral gebruikt worden om met elkaar, gemeente en organisaties, de mogelijkheden in kaart te brengen en werkafspraken te maken.

In de maand februari wordt op landelijk niveau een aantal beslissingen genomen. Wilt u meer weten over de invoering van de WMO of wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, dan kunt u zich aanmelden voor een e-mail nieuwsbrief bij piet.daalhof@lopik.nl. Ook voor vragen kunt u mailen naar dit e-mail adres.

Lopik, 2 februari 2006.

---

| |