Unicef



Internationale dag tegen meisjesbesnijdenissen 06 februari 2006, Genève/New York - Elk jaar worden drie miljoen meisjes in 28 Afrikaanse landen besneden. Dat geldt ook voor duizenden meisjes afkomstig uit immigrantengezinnen in Europa, Noord-Amerika en Australië. Wereldwijd hebben tussen de 100 en 140 miljoen meisjes en vrouwen een besnijdenis ondergaan.

Besnijdenissen vinden meestal plaats tussen de kleuterleeftijd en het veertiende jaar. Veel gemeenschappen houden deze eeuwenoude traditie in stand. Een meisje is volgens hen pas huwbaar als ze besneden is.

Beweging tegen besnijdenissen Op 6 februari is de Internationale dag tegen meisjesbesnijdenissen. Unicef meldt ter gelegenheid hiervan dat in Afrika een beweging tegen deze praktijken op gang is gekomen. Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal: "We werken naar een positieve verandering toe. Je moet de daders niet straffen, maar de keuze om meisjes niet te besnijden steunen en aanmoedigen."

Veneman zei ook dat het uitbannen van deze discriminerende en gevaarlijke traditie van groot belang is voor het bereiken van de Millenniumdoelen die zijn gericht op het verbeteren van de gezondheid van moeders, het creëren van gelijkheid tussen mannen en vrouwen en het terugbrengen van de kindersterfte. Unicef steunt in 18 landen programma's die zich richten op het stoppen van meisjesbesnijdenissen. In vier landen leidt Unicef initiatieven op dit gebied.

Maputo Protocol en Dakar Declaration In november 2005 is het 'Maputo Protocol' in werking getreden. Vijftien Afrikaanse landen hebben dit protocol, waarin het besnijden van meisjes en vrouwen wordt verboden en veroordeeld, geratificeerd. In december vorig jaar hebben honderd Afrikaanse parlementariërs de 'Dakar Declaration' aangenomen, waarin het belang van de betrokkenheid van gemeenschappen bij dit probleem wordt onderstreept en waarin wordt verklaard dat het beëindigen van de traditie via wetgeving moet worden geregeld.

Later deze maand wordt in Mali verder gepraat; de deelnemers zullen bespreken hoe de naleving van de bepalingen in het 'Maputo Protocol' via de wet kunnen worden afgedwongen. In een later dit jaar te verschijnen onderzoek van VN-chef Kofi Annan over geweld tegen kinderen, zal ook aandacht aan besnijdenissen worden besteed.