Stadsdeel Westerpark Amsterdam

Stedenbouwkundig Plan Houthavens vastgesteld door deelraad Westerpark

De deelraad heeft op dinsdagavond 31 januari het Stedenbouwkundig Plan Houthavens 2006 vastgesteld. Het plan omvat onder andere circa 1.700 woningen (waarvan dertig procent sociale huurwoningen), ongeveer 54.000 m2 bedrijven/kantoren, een hotel, een basisschool, een watersportcentrum, ateliergebouw `De Bonte Zwaan'en ligplaatsen voor woonschepen en oud-schippers. Er komen zeven eilanden, veel water, groen en speelvoorzieningen.

Evert Bartlema, portefeuillehouder van dit project, reageert verheugd: "Dit wordt een prachtig nieuw stukje Spaarndammerbuurt: Het hele gebied wordt autoluw en sommige straten zelfs autovrij. Voor de zomer van 2005 is dit plan vrijgegeven voor inspraak. Veel bewoners uit de buurt, bedrijven en anderen hebben commentaar geleverd. In het plan, dat nu door de deelraad is vastgesteld, zijn zoveel als mogelijk die opmerkingen verwerkt."

Een belangrijk punt van discussie was de overgang van de bestaande naar de nieuwe buurt. De overgang is cruciaal voor een ongedeelde buurt. Er komt nu een brede groene strook, waar mensen uit beide wijkdelen kunnen recreëren. In het plan heet dit de groene zoom. Onder de groene zoom komt de tunnel voor het doorgaande verkeer. Autoverkeer kan niet rechtstreeks vanuit de Spaarndammerstraat naar de eilanden. Fietsers en voetgangers wel.

De groene zoom

De bestemmingsplanprocedure wordt verder opgepakt en de ontwikkelaars gaan aan de slag met het ontwerpen van de woningen. Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden dan in de tweede helft van 2007 / eerste kwartaal 2008.