Gemeente Enschede

Versterking evenementen Enschede

maandag 06-02-2006

Enschede evenementenstad van Oost-Nederland

Door bundeling van evenementen, een nieuwe organisatie, ruim 1 miljoen euro en een betere promotie profileert Enschede zich als dé evenementenstad van Oost-Nederland. Dit zijn de hoofdlijnen van het nieuwe evenementenprogramma 2006.

De gemeenteraad besloot -bij de laatste begrotingsbehandeling- om vanaf 2006 structureel in te zetten op evenementen en binnenstadspromotie. Evenementen en binnenstadspromotie zijn bedoeld om bezoekers uit de wijde regio uit Nederland en Duitsland naar Enschede te trekken.

Met de komst van het Muziekkwartier in het vooruitzicht, wordt veelvuldig ingezet op het thema Enschede Muziekstad. Belangrijk jaarlijks terugkerend evenement is het Enschede Muziek Festival (EMF.) Het evenement moet uitgroeien tot een evenement met (inter)nationale allure en moet een belangrijke publiekstrekker worden. Het EMF vervult ook een rol in de promotie van het Muziekkwartier.

Naast het EMF bestaat het evenementenprogramma in 2006 onder andere uit de volgende onderdelen: de Enschede Marathon, de Military Boekelo
Enschede, het AKI Festival, Laughing Matters Enschede, Mediakunstfestival/GOGBOT, het Big Band Festival en enkele nieuwe evenementen.

De Enschedese evenementen trokken in 2005 in totaal 500.000 bezoekers. Deze bezoekers zorgden voor 7 miljoen euro aan bestedingen in winkels, horeca en parkeren en leverden ruim 80 arbeidsplaatsen op. Bovendien steeg de gemiddelde waardering van bezoekers tijdens evenementen van 7.5 in 2004 naar 7.7 in 2005. Voldoende reden volgens het college om te blijven investeren in evenementen en daarmee het imago van de stad te versterken.

Vanaf januari 2006 werken het Enschede UIT-Bureau en de VVV Twente-Zuid nauw samen in aanloop naar een uiteindelijk gefuseerde nieuwe organisatie. Belangrijke doelstelling van deze organisatie is het aantrekken van bezoekers naar Enschede en Twente. Het nieuwe professionele bureau richt zich op evenementen, toerisme en promotie.


---