HBO-Raad

Meer studenten naar hogescholen 06-02-2006

Ook in het studiejaar 2005-2006 is het aantal studenten bij hogescholen weer gestegen. In totaal volgen nu 360.000 studenten een hogere beroepsopleiding. Een groei van 2,7% ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit de definitieve inschrijvingsgegevens 2005-2006 van de HBO-raad. Dit jaar zijn 112.000 nieuwe studenten gestart aan een opleiding in het hbo. Dat is 1,2% meer dan het jaar ervoor. In 2005 hebben 63.000 studenten hun diploma gehaald en zijn klaar om de arbeidsmarkt op te gaan.

De sociaal-agogische opleidingen trekken dit jaar 5,2% meer studenten dan het jaar ervoor. In totaal studeren er nu 50.000 studenten in deze sector. Ook de gezondheidszorgopleidingen doen het goed. Dit jaar zijn er 4% meer studenten aan een opleiding in de zorg begonnen. Bij de opleiding verpleegkunde zijn er 3.500 studenten gestart (5,1% groei) en bij fysiotherapie 2.100 (4,1% groei). Ook de technische opleidingen groeien weer, een stijging met 1,4%. Opleidingen als laboratoriumonderwijs, communicatie & multimediadesign en bedrijfsmanagement mkb zitten in de lift. De opleidingen in de onderwijssector zijn licht gestegen met 0,5% ten opzichte van vorig jaar. Met name de 2^e graads lerarenopleidingen zijn meer in trek. Deze opleidingen kennen een groei van 7,7%. Het aantal eerstejaars van de paboâs daalt met 4,7%. De kunst en agrarische opleidingen kennen een kleine terugloop in het aantal instromers (respectievelijk â1,0% en â1,6%).

Ook de reguliere vervolgopleidingen (voortgezette â en mastersopleidingen) groeien. In totaal volgen nu 13.000 studenten een vervolgopleiding aan een hogeschool. Dat is een groei van 9,6% ten opzichte van het jaar ervoor. De meeste studenten die dit jaar aan een opleiding in het hbo zijn begonnen zijn jonger dan 25 jaar. Het aantal nieuwe studenten in alle leeftijdsgroepen vanaf 25 jaar is afgenomen. Ook het aantal studenten dat begint aan een deeltijdopleiding is gedaald met 1,8%.

Met de groei van het aantal studenten studeert nu meer dan 70% van de nieuwe bachelorstudenten in het hoger onderwijs aan een hogeschool. Ondanks deze groei heeft Doekle Terpstra in zijn nieuwjaarstoespraak aangegeven dat er meer nodig is voor de verhoging van het aantal hoger opgeleiden in Nederland. De doorstroom vanuit het mbo blijft achter waardoor er onvoldoende talent wordt gemobiliseerd. Door de toenemende vraag naar hoger opgeleiden dreigt een kennistekort te ontstaan. Een gezamenlijke inspanning van vele partijen is nodig om talentontwikkeling verder te bevorderen en het aantal hoger opgeleiden in Nederland uit te breiden.