KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

4-2-2006

Onverwacht mooie zeildag tijdens de Goofies zeilrace van februari.

De 82 schippers en hun bemanning keken vanmorgen bij de voorbereiding van de Goofies race van februari wat bezorgt naar het weer op de Oosterschelde. Het miezerde, het was koud, er was matig zicht en nauwelijks wind met een voorspelling van nog minder wind.

Maar anders dan de verwachtingen aangaven klaarde het weer tijdens de race op zodat de bemanningen na afloop zelfs aan boord een biertje in de zon konden drinken. Ook nam de wind in de loop van de middag toe zodat alle boten ruim voor het sluiten van de finish over de lijn konden komen. Kortom een perfecte zeildag die het meedoen aan
winterwedstrijden weer logisch maakte.

Bij de resultaten viel op dat de verschillen in de top van het klassement wel heel klein waren:

Bij de First 31.7 eenheidsklasse won deze keer Hans de Jager met de Chasseur voor Johan Dirk van der Ende met de Magnifique en Ruud Sondag met de Shoebox.

Bij de IMS 1 wist het talenten team van de Holmatro het zeilgeweld van schipper Peter de Ridder en de bemanning van de Checkmate 3 te weerstaan door met een gecorrigeerd verschil van 25 seconde voor te blijven. Schipper Balcaen met de Little Equinox, die voor het eerst weer deel nam aan de Goofies serie, werd met 2 minuten verschil 3e.

In IMS 2 waren de verschillen nog kleiner. Daar werd Swiss Life met Ralph Berkmans en Marc Flamant en hun bemanning eerste met 6 seconden voorsprong voor de familie van der Werff met de Jess. Derde werd Hans de Waal met zijn bemanning en het jacht Kopje Kleiner op een afstand van bijna 1.5 minuut.

In de ORC-CLUB klasse won de X-Stream van schipper Bart Houben met zijn bemanning met 40 seconden verschil van de Talisman van schipper Joos Kat en bemanning. De derde plaats was voor Wim Huiszoon en de bemanning van de Sula op 30 seconden.

2e Checkmate van schipper Peter de Ridder uit Gorkum

3e Little Equinox van schipper F. Balcaen uit Wazegem (B)

IMS 2

1e SwissLife van schipper Ralph Berkmans uit Antwerpen (B)
2e Jess van schipper Jan van der Werff uit Goes

3e Kopje Kleiner van schipper Hans de Waal uit Bruinisse

ORC-CLUB

1e X-Stream met schipper Bart Houben uit Sassenheim

2e Talisman van schipper Joos Kat uit Zwijndrecht (NL)

3e Sula met schipper Wim Huiszoon uit Middelburg

De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.
De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de nep goofen email