Rivierengebied veilig voor hoogwater (persbericht) (06-02-2006)

De dijken in het gebied van Waterschap Rivierenland bieden vrijwel overal goede bescherming tegen het rivierwater van Maas, Rijn, Lek, Waal en Merwede. Op enkele plaatsen scoren de dijken net onder de norm of is extra onderzoek nodig. Dit blijkt uit de uitgebreide toetsing, die Waterschap Rivierenland elke vijf jaar uitvoert. Het waterschap start dit jaar nog met de aanpak van de tekortkomingen.

Waterschap Rivierenland zorgt voor veilige dijken in het rivierengebied. Naast de halfjaarlijkse controle tijdens de schouw toetst het waterschap elke vijf jaar de kwaliteit van de dijken volgens de regels van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dat is nodig omdat dijken altijd een beetje in beweging blijven en door de jaren heen bijvoorbeeld licht kunnen zakken. Bovendien worden nieuwe inzichten en rekenmethoden in de toetsing verwerkt, waardoor de toetsing nog meer waardevolle informatie oplevert. Zo weet het waterschap waar verbeteringen nodig zijn en welke prioriteit ze moeten krijgen. Door de voortdurende wisselwerking tussen toetsing en verbetering blijven de dijken op orde.

Veiligheidsoordeel dijken
De dijken moeten bestand moeten zijn tegen waterstanden die optreden, wanneer via de Rijn bij Lobith 15.000 kubieke meter water per seconde Nederland binnenkomt. Uit de beoordeling door Waterschap Rivierenland blijkt dat de meeste dijken aan deze norm uit 1996 voldoen. Van de 550 kilometer dijk die het waterschap langs de grote rivieren in beheer heeft, voldoet 99,2% van de dijkvakken aan de eisen voor de hoogte, krijgt 94,8% een voldoende voor de stabiliteit en is de bekleding van de dijk met gras of stenen bij 98,5% van de dijkvakken in orde. Daarnaast maken coupures, sluizen, inlaatpunten voor water en gemalen op sommige plaatsen deel uit van de dijk. Ook deze `kunstwerken' zijn door het waterschap op veiligheid beoordeeld. Van de tientallen kunstwerken voldoen er drie niet aan de veiligheidsnorm.

Programma Veiligheid
Daar waar de dijken niet helemaal aan de norm voldoen, gaat Waterschap Rivierenland de dijken verbeteren. In een aantal gevallen is groot onderhoud al voldoende. Op andere plaatsen zijn uitgebreidere maatregelen nodig of extra onderzoek. Het waterschap neemt de maatregelen en onderzoeken op in het programma Veiligheid. Hierin staan bijvoorbeeld ook de werkzaamheden, die te maken hebben met het project Ruimte voor de Rivier. Dit jaar start het waterschap met de aanpak van de tekortkomingen, die uit de toetsing blijken. Voor de volgende toetsronde in 2010 moeten alle tekortkomingen zijn opgelost.

Goed voorbereid op hoogwater
Veiligheid betekent ten eerste zorgen voor sterke en hoge dijken. Tegelijkertijd houdt veiligheid in dat het waterschap weet waar zich bij extreem hoogwater problemen kunnen voordoen. Dat is waardevolle informatie, die uit de toetsing naar voren komt. Deze kennis stelt het waterschap in staat tijdig en op de juiste plaatsen maatregelen te treffen in de aanloop naar hoge waterstanden. Risico's blijven daardoor beperkt.

Rekening houden met Ruimte voor de Rivier
Voor de huidige toetsing is de veiligheidsnorm van 1996 als uitgangspunt genomen. Deze gaat uit van waterstanden die optreden bij 15.000 m3/s bij Lobith. Ter illustratie: tijdens het hoogwater van 1995 was sprake van ruim 12.000m3/s bij Lobith. Vanwege onder meer de klimaatverandering moet er in de toekomst echter rekening worden gehouden met grotere hoeveelheden rivierwater. In 2001 is de veiligheidsnorm daarom verhoogd van 15.000 naar 16.000m3/s bij Lobith. De afspraak is dat deze norm in 2015 moet worden gehaald. Om verdere, grootschalige dijkverbeteringen zoveel mogelijk te voorkomen, heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat het project Ruimte voor de Rivier opgestart. De doelstelling van het project houdt het geven van meer ruimte aan de grote rivieren in. Bijvoorbeeld door dijken landinwaarts te leggen of door uiterwaarden af te graven. De rivieren kunnen daardoor meer water verwerken. Zodoende kunnen dijken met gelijkblijvende hoogte een grotere hoeveelheid water keren. Wanneer het project in haar doelstellingen slaagt, voldoen de huidige dijken in 2015 tenminste aan de norm van 16.000m3/s bij Lobith.

Verantwoording
De toetsing is niet alleen een instrument voor Waterschap Rivierenland om de kwaliteit van de dijken te controleren. Het waterschap legt hiermee ook verantwoording af aan Gedeputeerde Staten van de provincie, de toezichthouder van het waterschap. Gedeputeerde Staten informeren vervolgens de Minister van Verkeer en Waterstaat over de waterstaatkundige toestand van de dijken.