Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden en van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Bommel en Van Velzen over clandestiene netwerken in Iran, Syrië en Pakistan om goederen voor (atoom)wapenindustrie te verwerven. Deze vragen werden ingezonden op 11 januari 2006 met kenmerk 2050606070.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Remkes, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de heer Brinkhorst, minister van Economische Zaken, op vragen van de leden Van Bommel en Van Velzen (beiden SP) over clandestiene netwerken in Iran, Syrië en Pakistan om goederen voor (atoom)wapenindustrie te verwerven

Vraag 1
Hebt u kennis genomen van artikelen in de Engelse pers waaruit blijkt dat Iran, Syrië, Noord-Korea en Pakistan (nog steeds) werken aan een netwerk tot verwerving van goederen en kennis van raket-, atoom- en andere vormen van wapenproductie?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat op 1 juli 2005 een rapport van een inlichtingendienst is samengesteld (of verschenen) over dit onderwerp? Welke inlichtingendienst heeft het rapport opgesteld?

Vraag 3
Bent u op de hoogte gesteld van het rapport? Bent u in het bezit van dit rapport? Bent u bereid, gezien het belang van het onderwerp (delen van) het rapport (vertrouwelijk) aan de Kamer te geven? Indien neen, waarom niet?

Vraag 4
Zijn er volgens het rapport ook mensen uit genoemde landen in Nederland actief in het verwerven van kennis, materialen en goederen? Zo ja, om hoeveel personen gaat het daarbij en voor welke landen werken welke mensen?

Vraag 5
Indien er in Nederland mensen actief werkzaam zijn, hebt u daartegen maatregelen genomen? Zo ja, welke? Indien neen, waarom niet?

Vraag 6
Zijn er Nederlanders of Nederlandse instellingen en/of bedrijven herleidbaar betrokken bij deze vorm van samenwerking? Zo ja, hebt u maatregelen getroffen en wat behelzen deze maatregelen? Indien u geen maatregelen hebt genomen, waarom niet?

Vraag 7
Hebt u in het licht van deze ontwikkelingen speciale maatregelen genomen voor de douane- en exportcontrolediensten? Zo ja, welke maatregelen? Indien neen, waarom niet?

Vraag 8
Hoe beoordeelt u de melding dat de Pakistaanse atoomwapenindustrie nog steeds werkt aan het verwerven van nucleaire kennis, materialen en goederen? Worden daarbij ook nog steeds Nederlandse personen, instellingen en bedrijven benaderd? Zo ja, om wie gaat het daarbij en hebt u hiertegen maatregelen ondernomen? Zo ja, welke maatregelen? Indien neen, waarom niet?

Vraag 9
Is het waar dat een Soedanees staatsbedrijf met kantoren in Teheran, Moskou, Sofia en Istanboel, een spilfunctie heeft in de handel in dual-use goederen? Wat is de naam van het bedrijf? Is het waar dat ditzelfde bedrijf een onderdeel is van het zogeheten Khan-netwerk? Is het u bekend dat ook Nederlandse personen, instellingen en bedrijven in relatie tot dit bedrijf worden genoemd? Zo ja, om wie gaat het? Hebt u inmiddels maatregelen hiertegen ondernomen? Zo ja, welke? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
De regering heeft geen rapport kunnen achterhalen van een inlichtingendienst dat op 1 juli 2005 is samengesteld of verschenen over dit onderwerp.

De regering is zich terdege bewust van het risico van proliferatie van massavernietigingswapens. Ook is de regering ervan overtuigd dat het risico van illegale verwerving van massavernietigingswapens nog immer uiterst serieus genomen moet worden. In dit licht hanteert zij onder meer een stringent exportcontrolebeleid. Hierover bent u reeds in eerdere brieven (Kamerstukken 29 200 V, nr. 87 en 22 054, nr. 83) uitvoerig geïnformeerd. Daarnaast bepleit Nederland in de EU en in de relevante multilaterale exportcontroleregimes een verdere aanscherping van de regels. Zo wordt in de Nuclear Suppliers Group (NSG) geijverd voor het Additioneel Protocol bij een IAEA Waarborgovereenkomst als additionele voorwaarde voor nucleaire leveranties en aanscherping van de richtlijnen voor leveranties van gevoelige verrijkings- en opwerkingsapparatuur.

De regering hecht eraan erop te wijzen dat in de door u bij deze vragen aangehaalde artikelen in The Guardian geen melding wordt gemaakt van Nederlandse personen, instellingen en bedrijven.


-----------------------
The Guardian (on line), (Intelligence report claims nuclear market thriving( en (Secret services say Iran trying to assemble a nuclear missile( beide van Ian Cobain en Ian Traynor, 4 januari jl. Zie http://www.guardian.co.uk/iran/0,12858,889981,00.html. Idem met name (Intelligence report claims nuclear market thriving(. (Since the beginning of 2004 extensive procurement efforts for the Pakistani nuclear sector have been registered(. The Guardian (on line) (Clandestine nuclear deals traced to Sudan(, Ian Traynor en Ian Cobain, 5 januari jl.


---- --