Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

03-02-2006

Nieuwe themadatabase Vrouwenstudies en Genderonderzoek

'Vrouwenstudies en Genderonderzoek' is de naam van de nieuwe themadatabase die de Nederlandse Onderzoek Databank van de KNAW heeft ontwikkeld in samenwerking met het IIAV. Wie op zoek is naar onderzoeksinformatie op het gebied van vrouwen- en genderstudies, een deskundige wil raadplegen, of een overzicht wil hebben van de vele organisaties die zich hiermee bezighouden, kan vanaf 1 februari terecht op de website:

www.onderzoekinformatie.nl

De themadatabase Vrouwenstudies en Genderonderzoek bevat informatie over onderzoeksprojecten op een zeer breed terrein: van de ' lyrische poëzie van vrouwelijke troubadours in het twaalfde- en dertiende-eeuws Occitanië' tot het 'recht van vrouwen op behoorlijke huisvesting' en van de 'relatie tussen feminisme, islam en moderniteit' tot de 'verdorven vrouwen in het Nieuwe Testament'.

Momenteel bevat de database ruim 550 onderzoeksprojecten, 85 onderzoeksexperts en de adresgegevens van alle Nederlandse organisaties die zich bezighouden met vrouwenstudies en genderonderzoek. Twee keer per week worden de gegevens geactualiseerd; de themadatabase is dus altijd up-to-date.

Het wetenschapsgebied vrouwenstudies en genderonderzoek behelst vraagstukken rond vrouwenonderdrukking en -emancipatie, en geeft tevens een kritische reactie op de manier waarop bestaand wetenschappelijk onderzoek tot stand komt, waarbij biologische en sociale sekseverschillen ('gender') veelal niet aan de orde komen. Daarnaast houdt deze tak van wetenschap zich bezig met beeldvorming, maatschappij- en wetenschapsopvattingen en de praktijken van vrouwelijkheid en mannelijkheid.

De themadatabase Vrouwenstudies en Genderonderzoek is tot stand gekomen in opdracht van en in samenwerking met het IIAV in Amsterdam. De database is een voortzetting van de Databank Onderzoek Vrouwenstudies die het IIAV in 1979 heeft opgezet. De nieuwe themadatabase valt onder de verantwoordelijkheid van en wordt bijgehouden door de afdeling Onderzoek Informatie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De database geeft een goed en actueel overzicht van het Nederlandse onderzoek.

Wat voor soort gegevens vindt u in de Themadatabase Vrouwenstudies en Genderonderzoek?

* Onderzoeksactiviteiten: beschrijvingen van zowel lopend als afgesloten onderzoek en onderzoekprogramma's: titel, samenvatting, looptijd en wel of geen promotieonderzoek.

* Contactgegevens van onderzoekers en onderzoeksinstellingen: naam, expertise in het Nederlands en Engels van onderzoekers (in trefwoorden), adres, telefoon, fax, e-mail et cetera.
* Er kan worden doorgeklikt naar lopend en afgesloten onderzoek, projecten en programma's, en in een aantal gevallen naar publicaties aanwezig bij de universiteiten.

Meer informatie over vrouwenstudies en genderonderzoek, alsmede informatie over de afgeronde publicaties, is te vinden op de website van het IIAV: www.iiav.nl

Hoe zoekt u in de Themadatabase Vrouwenstudies en Genderonderzoek?
* U zoekt door een term in te vullen in het zoekscherm waarna een lijst wordt getoond met relevant onderzoek, onderzoekers en onderzoeksinstellingen.

* U kunt ook menugestuurd zoeken via het aanklikken van menu's van respectievelijk experts (alfabetisch), onderzoeksinstellingen (universitair, buitenuniversitair en onderzoekscholen) en rubrieken.

* Daarnaast kunt u geavanceerd zoeken naar specifieke woordcombinaties en/of inperken op afgesloten of lopend onderzoek en op promotieonderzoek via de link naar het 'Uitgebreid zoekscherm' aan de rechterkant.

* Er is een totaaloverzicht van onderzoek, projecten en programma's op het gebied van vrouwenstudies en genderonderzoek en er zijn overzichten van onderzoeksactiviteiten per rubriek.

Wijzigen en aanleveren van gegevens
Gegevens op het gebied van vrouwenstudies en genderonderzoek (onderzoekers en onderzoeksprogramma's of -projecten) kunt u aanleveren via online formulieren van de Nederlandse Onderzoek Databank (NOD). Wijzigen is mogelijk door gebruik te maken van de wijzigingsformulieren bij de beschrijvingen van onderzoek, experts en onderzoeksinstellingen.

Hoe komt de Themadatabase Vrouwenstudies en Genderonderzoek tot stand?

In samenwerking met het onderzoeksveld wordt de themadatabase aangevuld en onderhouden. De afdeling Onderzoek Informatie van de KNAW draagt in samenwerking met het IIAV zorg voor de acquisitie, selectie en ontsluiting van onderzoeksinformatie. De (project)beschrijvingen worden voorzien van een specialistische ontsluiting op basis van de rubrieken uit de Vrouwenthesaurus van het IIAV. Het bestand wordt twee keer per week geactualiseerd.

Themadatabase Vrouwenstudies en Genderonderzoek: www.onderzoekinformatie.nl