Gemeente Delft

JGZ-team Delft 2006: Extra aandacht in meer wijken

Het Jeugdgezondheidszorgteam (JGZ-team) zet in 2006 extra in op onder andere de strijd tegen overgewicht bij kinderen en het vroegtijdig signaleren van kinderen met ADHD. Delft pakt de jeugdzorg van 0-19 jaar integraal aan. Dat is niet nieuw, maar wel een feit. De pilotfase is afgerond. In 2006 krijgen ook de wijken Vrijenban, Westerkwartier en Voorhof een eigen JGZ-team.

Ouders en kinderen in de wijken Tanthof, Buitenhof en Wippolder kunnen rekenen op extra aandacht van het JGZ-team in hun wijk. Die extra aandacht richt zich in 2006 onder andere op uitbreiding van schoolmaatschappelijk werk en opvoedadvisering, opvoed- en gezinsondersteuning, aanpak van risicogroepen zoals kinderen met (dreigend) overgewicht en signalering van ADHD. Sinds dit schooljaar is het schoolmaatschappelijk werk uitgebreid naar eenendertig basis- en voorscholen. Door schoolmaatschappelijk werk kunnen eerder risico's gesignaleerd worden en worden zowel de school, de ouders en de kinderen ondersteund. Voor opvoed- en gezinsondersteuning aan jongeren van 12 tot 15 jaar en hun gezin, zet het team zich extra in om juist die gezinnen te bereiken die niet uit zichzelf aankloppen bij de hulpverlenende instanties. Daarnaast is de aanpak van zogenaamde risicogroepen belangrijk voor het JGZ-team. Zo gaat het JGZ-team nauw samenwerken met het gemeentelijke BOS-project in de strijd tegen (dreigend) overgewicht bij kinderen en jongeren. Maar ook het signaleren van onderwijsachterstanden heeft prioriteit bij het team. Wanneer kinderen 2 jaar worden, wordt extra scherp gekeken of een kind baat heeft bij een voorschoolpeuterspeelzaal. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld vroegtijdig taalachterstanden weggewerkt worden. Het JGZ-team gaat in 2006 ook aan de slag met de implementatie van het elektronisch kinddossier. Het elektronisch kinddossier wordt landelijk ingevoerd met als doel om kinderen van 0-19 jaar beter te kunnen volgen en beter inzicht te krijgen op de risico's bij het opgroeien. Daarbij zorgt dit dossier voor het daadwerkelijk integraal volgen van de zorg voor kinderen en gemakkelijkere overgang bij bijvoorbeeld een verhuizing.

De wijken Vrijenban, Westerkwartier en Voorhof krijgen in 2006 ook een eigen JGZ-team. In de andere wijken werkt het JGZ-team al sinds 2005. De pilotfase is afgerond, er is een goede basis waarop de Delftse JGZ-teams verder kunnen ontwikkelen.

Het college van burgemeester en wethouders stelde afgelopen dinsdag de aanpak van het JGZ-team voor 2006 vast.

Delft loopt landelijk voorop in het daadwerkelijk uitvoeren van integrale jeugdzorg. Ook maakt Delft deel uit van de Gideon gemeenten. De Gideon gemeenten bestaan uit wethouders Jeugd uit Almere, Almelo, Delft, Eindhoven, Oude IJsselstreek, Rotterdam en Urk. Samen ontwikkelen zij een nieuwe visie op jeugdbeleid. Ideaalbeeld is volgens de wethouders Jeugd een nog bredere opzet van de JGZ-teams, waarin ook functies van Bureau Jeugdzorg zijn ondergebracht én waarin ook de indicatiestelling voor speciaal onderwijs een plek zou moeten krijgen. In de visie van de wethouders staat het kind centraal.

Noot voor de redactie: (