Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Forse daling vuurwerkverwijzingen naar Halt

Titel
Minder jeugd naar Halt voor vuurwerkovertredingen

De politie heeft in de afgelopen vuurwerkperiode (december en januari) aanzienlijk minder jeugdige vuurwerkovertreders naar Halt verwezen dan de jaren ervoor. In totaal zijn 3878 jongeren naar Halt verwezen voor een Halt-afdoening (3576) of een Stop-reactie (302). Vergeleken met 2004 is dit een daling van 27%. Dit blijkt uit inventarisaties van Halt Nederland, de belangenbehartiger van de Halt-bureaus.

Het aantal verwijzingen voor vuurwerk is in de meeste politieregio's gedaald. De meerderheid van de Halt-bureaus verklaart de daling van het aantal verwijzingen door afnemende prioriteit van de politie voor vuurwerkzaken, en het slechte weer op 30 december. Traditioneel gezien is dit een dag waarop veel jongeren worden opgepakt voor het te vroeg afsteken van vuurwerk. De Halt-bureaus melden geen zwaardere vuurwerkdelicten dan in voorgaande jaren. Ook is geen verandering gekomen in de spreiding van de verwijzingen over de periode.

Politieregio Rotterdam-Rijnmond springt er, net zoals in 2004, uit. Maar liefst 15% van het totaal aantal Halt- en 16% van het totaal aantal Stop-verwijzingen voor vuurwerkovertredingen is afkomstig uit deze regio. In Rotterdam-Rijnmond worden ieder jaar prestatieafspraken met de politie gemaakt, er zijn jeugdcoördinatoren en er worden taakstellingen per politieteam vastgesteld. Er is ieder jaar structureel aandacht voor de overlast in de vuurwerkperiode. Na regio Rotterdam-Rijnmond volgen de regio's Utrecht (Halt 9%, Stop 12%) en Hollands Midden (Halt 8%, Stop 10%).