Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 06-02-2006

Bløf en Acda & De Munnik boos op CDA

Vanwege gebruik muziek bij campagne

Acda en De Munnik zijn boos op het CDA. In de Zendtijd voor Politieke Partijen gebruikt het CDA ongevraagd het nummer "De glimlach van een kind" in de uitvoering van Acda en De Munnik. Paul de Munnik in AVRO 1opdeMiddag: "Ik vind het niet helemaal kloppen. Zoiets hoort overlegd te worden." Als het CDA wel toestemming had gevraagd dan hadden Acda en De Munnik medewerking geweigerd, aldus de zanger. De Munnik: "Ik heb niets tegen het CDA maar ook niets vóór het CDA."

CDA-campagneleider Jack de Vries heeft inmiddels beloofd de originele versie van Willy Alberti te gebruiken, als de erven Willy Alberti daarmee akkoord gaan. "Dat zal denk ik minder bezwaarlijk liggen", aldus campagneleider De Vries.

Daarnaast gebruikt het CDA de Bløf-versie van het nummer "Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder." De Zeeuwse band is hier niet blij mee. Manager Frank van der Meijden van Bløf reageert: "We hebben nog niks gehoord van het CDA. We vinden het helemaal niet leuk als onze muziek gebruikt wordt voor een CDA-campagne. We zouden er ook nooit toestemming voor geven."

Het is niet voor het eerst dat muziek ongevraagd campagnemuziek is geworden. De Rolling Stones waren niet gelukkig met het gebruik van hun nummer Angie in de campagne van Angela Merkel. En Bush gebruikte bij zijn herverkiezing zonder toestemming het nummer 'Still the one' van John Hall.

Formeel mogen politieke partijen zonder toestemming te vragen muziek gebruiken in de Uitzending voor Politieke Partijen. Paul de Munnik: "Ik ben verontrust dat dit zomaar kan. Als wij ons aan een product of een partij liëren, dan ben je niet meer blanco op het podium, dus dat moet je niet doen."

Uitzending: maandag 6 februari 2006 om 14.30 uur uur op Radio 1.

Algemene omroepvereniging AVRO