Het Nederlandse Rode Kruis

Den Haag, 6 februari 2006

Rode Kruis zet directeur in de kou

Ook bestuurslid en ambassadeur zijn de klos

Directeur Cees Breederveld, bestuurslid Paul Rosenmöller en ambassadeur Humberto Tan van het Nederlandse Rode Kruis houden op donderdag 9 februari een solidariteitsactie voor de slachtoffers van Pakistan. Zij brengen de nacht door in een tent op de Dam in Amsterdam.

Het publiek kan het comfort van de actievoerders vergroten door geld te doneren voor hulp aan de slachtoffers in Pakistan. Via de website www.rodekruis.nl kunnen mensen donaties doen voor bijvoorbeeld een deken, veldbed, muts, sjaal, een paar handschoenen of een hygiënekit. Het verloop van de actie is op de website te volgen.

Vier maanden na de aardbeving blijven de omstandigheden van de overlevenden en de hulpverleners moeilijk. Door het extreme koude weer zijn de levensomstandigheden zwaar. Regen en sneeuwstormen bemoeilijken de hulpverlening, omdat de wegen door landverschuivingen onbegaanbaar worden. Ziektes als griep en longontsteking komen steeds vaker voor onder de miljoenen daklozen. De meeste daklozen hebben inmiddels tijdelijk onderdak bij familie of in tenten, maar zij moeten de komende maanden ondersteund worden met alternatieve huisvesting en medische zorg.

De ramp en de hulpverlening

Een aardbeving trof op 8 oktober het noorden van Pakistan, India en Afghanistan. Het natuurgeweld heeft aan meer dan 80.000 mensen het leven gekost. 128.000 raakten gewond en 3,5 miljoen mensen hebben huis en haard verloren. Het Nederlandse Rode Kruis heeft al 6,45 miljoen euro uitgegeven aan hulp. Er zijn onder andere medische hulpmiddelen, medicijnen, 45.000 hygiënepakketten, 3000 tenten, 16.000 duizend keukensets, 253.000 lakens en 7000 kachels uitgedeeld aan de slachtoffers. Het Nederlandse Rode Kruis heeft 6 werknemers ingezet: 3 logistiek medewerkers, een gezondheidsmedewerker, een chirurg en een kinderarts. Het Nederlandse Rode Kruis helpt het internationale Rode Kruis en de Pakistaanse Rode Halve Maan met geld, goederen en personeel. Daarmee zijn nog eens honderdduizenden mensen geholpen.

De komende maanden zorgt het Rode Kruis voor alternatieven voor de huidige vorm van onderdak. Duizenden families ontvangen 10 golfplaten en een set gereedschappen om hun huizen tijdelijk te reconstrueren in afwachting van permanente huisvesting. Daarnaast wil het Rode Kruis zaden en gereedschap gaan distribueren voor het plantseizoen in het komende voorjaar.