Gemeente Vlaardingen


Werk en bijstand
06 februari 2006

Buffet met de wethouder

Cliënten van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) willen vooral bijstand bij het vinden van werk, zo bleek op een open forumavond op 27 januari, georganiseerd door de cliëntenraad SZW, een onafhankelijk adviesorgaan van de gemeente. Wethouder Attema, zon 100 cliënten van SZW, gemeenteraadsleden, belangenorganisaties en ambtenaren discussieerden deze avond over de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand. Met de komst van die wet, twee jaar geleden, heeft de gemeente meer middelen om cliënten daadwerkelijk naar werk of vrijwilligerswerk te begeleiden. In 2005 is dat bij 400 cliënten gelukt.

De Cliëntenraad geeft de gemeente gevraagd en ongevraagd advies over allerlei onderwerpen die SZW onder haar hoede heeft zoals reïntegratie, handhaving, minimabeleid en de kwaliteit van de dienstverlening (bijvoorbeeld telefonische bereikbaarheid, leesbaarheid van de formulieren). Op het spreekuur van de Cliëntenraad kunt u uw ervaringen met de sociale dienst delen en kunt u uitleg krijgen over de rechten en plichten die horen bij een uitkering of andere regels van SZW (tijden en locatie van het spreekuur vindt u wekelijks op de middelste kolom van deze paginas).

Vorige week maandag ontmoetten Vlaardingse wethouders zon honderd cliënten van de afdeling SZW voor een nieuwjaarsbuffet in Theatercafé Anvers (zie foto). Armoedebeleid staat hoog op de agenda van het college. De wethouders wilden daarom in contact komen met SZW-cliënten, om te kijken waar mensen in de praktijk tegenaan lopen, hoe het reïntegratiebeleid uitpakt en hoe ze het gemeentelijk beleid ervaren. Het buffet was een goede gelegenheid om in een ontspannen sfeer met elkaar te praten.