Gemeente Dordrecht


---

Gemeente kiest actieve rol lokale economie en arbeidsmarkt

Monitor Economie en Integraal Arbeidsmarktbeleid

Karin Notenboom

Het college wil het economisch beleid voortzetten en een nadrukkelijker regierol spelen op de regionale arbeidsmarkt. Het verbeterde economisch klimaat in de stad en de arbeidsmarkt geven hiertoe aanleiding. "De Monitor Economie laat zien dat het economisch beleid van Dordrecht een koers is om voort te zetten", aldus wethouder Economische Zaken Ferdinand van den Oever. "Een gemeente is de regisseur bij uitstek als het gaat om afstemmen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt", aldus wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid Hans Spigt. "Die rol wil de gemeente nadrukkelijk oppakken". Op 31 januari stemde B&W in met een visie op integraal arbeidsmarktbeleid en nam zij kennis van de monitor Economie Dordrecht 2004. Dit onderzoek presenteert de stand van de economie én de arbeidsmarkt in Dordrecht. Het is voor het eerst dat beide aspecten gezamenlijk in beeld worden gebracht.

De jaarlijkse Monitor Economie laat een verbetering van het ondernemingsklimaat in Dordrecht zien. Tegelijkertijd blijkt wel dat de economische groei en de werkgelegenheid iets achter blijven bij de landelijke trend.

Economie
Het economisch beleid van de gemeente houdt zich vooral bezig met de vraagzijde van de arbeidsmarkt. Kansen om meer banen te creëren liggen op het terrein van toerisme, detailhandel, horeca, zakelijke dienstverlening, creatief ondernemerschap en zorg. Het economisch beleid zet hierop ook in en stimuleert ondernemerschap onder het motto `ruimte voor ondernemen'. F. van den Oever: "Een sterke economie is de beste basis voor werkgelegenheid. Wij zetten onze aanpak dan ook krachtdadig door".

Voor de zakelijke dienstverlening wordt gewerkt aan een kantorenstrategie voor de Drechtsteden. Het stimuleren van horeca en herstructurering van bedrijventerreinen zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Ook is het de bedoeling om in de Voorstraat Noord ruimte te geven aan creatief ondernemerschap. De Economische Adviesraad is gevraagd om met prikkelende ideeën te komen om het verstigingsklimaat in de stad te verbeteren.

Arbeidsmarkt
Op de arbeidsmarkt staan -ondanks goede resultaten van de Work-firstaanpak en Route 23 om (jonge) uitkeringsgerechtiden aan het werk te helpen- vooral jongeren, allochtonen en laag opgeleiden aan de kant. Om dit te veranderen, moet de aansluiting van werkzoekenden op de arbeidsmarkt worden verbeterd. Met integraal arbeidsmarktbeleid wil de gemeente maatregelen op het terrein van economie, sociale zaken (Sociale Dienst), onderwijs en welzijn met elkaar verbinden. Het gaat dan om samenwerking tussen de gemeente als regisseur en de partners in het veld, zoals ondernemers, uitvoeringsorganisaties UWV en CWI en bijvoorbeeld het onderwijs.

Gerichte vormen van samenwerking worden in het leven geroepen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Zo leidt het oprichten van leerwerkbedrijven in het Leerpark ertoe dat onderwijs en bedrijfsleven samen effectief kunnen zijn tegen voortijdige schooluitval. Om werkgelegenheid te stimuleren, werken gemeente en Kamer van Koophandel succesvol samen aan het mentorenproject voor startende ondernemers. Het stimuleren van wijkeconomie wordt dit jaar opgepakt; een startnotitie is in de maak.

Met de UWV en het CWI wil de gemeente meer samenhang aanbrengen in het brede maatregelenpakket om uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen. Specifieke doelen en doelgroepen die de aandacht krijgen zijn: horeca en toerisme, zakelijke dienstverlening, starters, beroepskeuze jongeren, hoger opgeleiden en ondersteuning van werkgevers.

Algemene speerpunten zijn het verbreden van de economische structuur, het versterken van de onderwijsinfrastructuur, het vergroten van ontwikkelingskansen van jongeren en het terugdringen van de jeugdwerkloosheid, het verbeteren van participatie in de arbeidsmarkt en het terugdringen van structurele werkloosheid.

PDF icoon Monitor_Economie_Dordrecht_2004.pdf
PDF icoon notitie_arbeidsmarktbeleid_januari_2006_raad_1.pdf

Redactie
Karin Notenboom, Leo den Otter
Communicatie

telefoon (078) 639 6908/ 6989

email kl.notenboom@dordrecht.nl, l.denotter@dordrecht.nl

Informatie