Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van maandag 6 februari

Alkmaar, 06-02-2006 o 15.15 uur

Kunstroof Hoorn in Opsporing Verzocht en ter Plaatse

Hoorn, maandag 6 februari 2006

Op dinsdag 7 februari besteed het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht van de AVRO aandacht aan de grote kunstroof die in de nacht van zondag 9 op maandag 10 januari 2005 in het Westfries Museum in Hoorn plaatsvond. Ook het opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland besteed op woensdag aandacht aan het onderwerp.

In de bewuste nacht werd het hart van de collectie uit het museum weggeroofd. Meer dan twintig meesterwerken en een grote collectie zilverwerk met een totaalwaarde van tussen de 10 en 15 miljoen euro werden gestolen. Met de uitzendingen hoopt de Bovenregionale Recherche Noordwest en Midden Nederland getuigen te vinden die iets kunnen zeggen over de diefstal of de voorbereidingshandelingen van de daders.

In de opsporingsprogrammas wordt een reconstructie getoond waarbij te zien is dat een dief zich in het museum laat insluiten nadat hij eerder de alarminstallatie onklaar heeft gemaakt door de bewegingsmelders in de verschillende ruimtes van het museum af te plakken met tape, waardoor ze onbruikbaar zijn geworden. De manipulatie heeft mogelijk al voor zondag 9 januari plaatsgevonden. Het alarm werd op donderdag 6 januari nog getest en moet dus na die datum onklaar zijn gemaakt, waarschijnlijk terwijl het museum geopend was.

Nadat de dader(s) de schilderijen uit hun lijst en van het spieraam hadden gehaald en het zilver uit de vitrinekasten hadden gepakt, werden de museumstukken via een oud kelderluik naar de binnenplaats gebracht. Op een karretje van het museum, wat op de binnen plaats van het museum stond, zijn deze stukken geladen en van daaruit is de dader of zijn de daders door de Proostensteeg naar t Achterom gelopen. Op een bewakingscamera is daar om acht over half zes s ochtends een kleine man of vrouw van circa één meter zestig gesignaleerd met het handkarretje. Aan het eind van t Achterom stond waarschijnlijk een auto geparkeerd.

De politie zoekt getuigen die de kleine man of vrouw met een handkar hebben zien lopen of iets verdachts hebben gezien op maandagochtend 10 januari 2005. Maar ook museumbezoekers wordt gevraagd te reageren als men denkt iets opvallends te hebben gezien op de dag(en) voor de diefstal of die deze dagen fotos of videobeelden in het museum hebben gemaakt. Het rechercheteam is bereikbaar via 0900-8844.

De uitzending van Opsporing Verzocht zijn op dinsdag 7 februari om 20.30 en 21.30 uur. Ter Plaatse wordt uitgezonden op woensdag 8 februari vanaf 17.30 uur.

Gewapende overval: politie zoekt getuigen

Benningbroek, maandag 6 februari 2006

Op maandagmorgen omstreeks 10.30 uur werd een gewapende overval uitgevoerd op een 62-jarige man in een woning aan de Oosterstraat in Benningbroek. De man was alleen toen er twee mannen aan zijn deur kwamen. Er vanuit gaande dat het klanten waren die bij het slachtoffer schilderijen wilden laten taxeren, werden zij binnengelaten. Het ging om een blanke en een negroïde man. Binnen pakte de negroïde man een vuurwapen uit zijn zak en hield het tegen de hals van het slachtoffer. Hij moest zijn geld afgeven. Omdat er geen grote bedragen in huis waren namen de overvaller een klein bedrag aan contacten uit de portefeuille van het slachtoffer. Ook werden sieraden uit de woning weggenomen. De gehele woning werd doorzocht. Vlak voordat de overvallers vertrokken werd het slachtoffer vastgebonden. Ook werd de vaste telefoon onklaar gemaakt. Nadat de mannen waren vertrokken wist het slachtoffer zich te bevrijden. Hij waarschuwde de politie.

De overvallers waren een blanke en een negroïde man. De negroïde man was 20 tot 25 jaar oud, ongeveer 1,85 meter lang en een slank postuur. Hij had een donkere huidskleur (mogelijk Somalisch)Hij sprak beschaafd Nederlands. Hij droeg een zwart lederen jasje en een blauwe spijkerbroek. De blanke man was eveneens 20 tot 25 jaar oud. Hij had een lengte van ongeveer 1,75 meter en een slank postuur. Hij had kort krullend haar. Ook deze verdachte sprak beschaafd Nederlands. Hij droeg een blauwwitte sjaal voor zijn mond, een grijs colbert, een blauwe spijkerbroek en sportschoenen.

De politie in Westfriesland is op zoek naar eventuele getuigen van deze overval. De recherche in Hoorn is bereikbaar onder nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Man aangehouden na vernieling deur

Alkmaar, zondag 5 februari 2006

Op zondagmiddag omstreeks 17.35 uur werd bij een 35-jarige vrouw in Alkmaar een ruit uit haar voordeur vernield. De vrouw vertelde dat haar ex-man aan de deur was geweest om hun dochter terug te brengen. De man wilde ook de woning in, maar toen hem de toegang werd geweigerd begon hij op straat te schelden en te schreeuwen. Ook trapte hij tegen de voordeur van haar woning. Hierbij was het glas in de deur vernield. De politie trof de 42-jarige man aan in zijn eigen woning. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Aanhouding na huiselijk geweld

Den Helder, zondag 5 februari 2006

Op zondagavond omstreeks 22.10 uur werd een 42-jarige man uit Den Helder aangehouden nadat hij in de woning van zijn vreindin vernielingen had aangericht waarbij ook zijn 38-jarige vriendin licht gewond raakte. De man had stevig gedronken en lag in de woning te slapen. Toen hij wakker werd sloegen de stoppen door. Hij begon met het vernielen van de huisraad van zijn vriendin, waarbij hij een stoel tegen haar benen aangooide. De gewaarschuwde politie hield de man aan en bracht hem naar het politiebureau voor verhoor. De vrouw heeft geen aangifte gedaan. Onderzocht wordt of er op basis van de aangetroffen situatie proces-verbaal tegen de man kan worden opgemaakt.

Diefstal LCD-TV

Heerhugowaard, zondag 5 februari 2006

Op zondagmiddag werd tussen 14.00 en 19.00 uur ingebroken in een woning aan de Jan Mostaertlaan in Heerhugowaard. De daders kwamen via de achtertuin bij de achterdeur. Deze werd opengebroken. Uit de woning werd een LCD-TV weggenomen.

Brand in bouwkeet

Hippolytushoef, zondag 5 februari 2006

Op zondagavond omstreeks 20.20 uur bleek een bouwkeet in brand te staan op de Weel in Hippolytushoef. In de keet, die al een jaar ongebruikt op die plaats stond, werden lappen in brand gestolen. De brandweer was snel ter plaatse en kon de brand beperkt houden. De keet is door de eigenaar afgevoerd.

Pizzakoerier krijgt ongeluk

Enkhuizen, zondag 5 februari 2006

Op zondagavond omstreeks 21.00 uur reed een 16-jarige jongen uit Enkhuizen op een bromfiets over de Westerstraat (komende uit de richting van de Kaasmarkt). De jongen reed als pizzakoerier. Op de kruising met het Venedie botste hij tegen de auto van een 24-jarige man uit Andijk die vanaf de Torenstraat aan was komen rijden. De bromfietser vloog van zijn bromfiets af en belandde tegen een lantarenpaal. Hierbij liep hij verwondingen aan zijn hoofd op en mogelijk beenletsel. Hij werd voor behandeling overgebracht naar het Westfries Gasthuis in Hoorn.

Harddrugs

Den Helder, maandag 6 februari 2006

Op maandagmorgen omstreeks 01.40 uur werd in Den Helder op de Boerhaavestraat een 28-jarige Nieuwedieper in een personenauto gecontroleerd. Bij inspectie van de auto werd hierin een kokertje aangetroffen waarin 15 bolletjes wit poeder bleken te zitten. Het gaat hier vermoedelijk om cocaïne. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De drugs werden in beslag genomen.

Alcoholcontrole

Zwaag, maandag 6 februari 2006

Op maandag omstreeks 04.15 uur werd een 24-jarige man uit Zwaag in een personenauto gecontroleerd op de Hooiklamp in zijn woonplaats. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies maar liefst 815 ug/l. Dat is bijna vier maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Bedrijfsinbraak

Alkmaar, maandag 6 februari 2006

Tussen vrijdagavond 22.00 uur en maandagmorgen 07.00 uur werd er ingebroken in een bedrijfspand aan de Madame Curiestraat in Alkmaar. De daders kwamen het pand binnen door een raam en het achter het raam gemonteerde traliewerk los te halen. Het raam bevond zich aan de zijde van de Nieuwe Schermerweg. Uit de bedrijf werden onder anderen een navigatiesysteem en een cirkelzaag ontvreemd.

Laatst gewijzigd 06-02-2006 15:16 | © Politie Noord-Holland Noord |