Gemeente Grootegast


Gemeenteraadsverkiezingen dinsdag 7 maart 2006

Op dinsdag 7 maart a.s. worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Alle inwoners van onze gemeente, die op deze datum 18 jaar of ouder zijn en op 23 januari 2006 (is datum kandidaatstelling) stonden ingeschreven in de Gemeentelijke BasisAdministratie Persoonsgegevens (GBA), bepalen welke kandidaten als raadslid deel gaan uitmaken van de gemeenteraad. Onder alle inwoners wordt verstaan: Nederlanders, EU onderdanen en zij die gedurende een onafgebroken periode van tenminste vijf jaar ingezetene van Nederland zijn en hier rechtmatig verblijf hebben.
Natuurlijk wilt u gebruik maken van uw democratisch recht om uw stem uit te brengen. De gemeenteraad is immers het hoogste college binnen de gemeente en neemt veel beslissingen die van invloed zijn op de kwaliteit van uw directe woon- en leefomgeving. Deze week ontvangt u een oproepingskaart. Deze kaart is zeer belangrijk en moet u meenemen als u gaat stemmen. Op de kaart staat ook aangegeven in welk stembureau u moet gaan stemmen. Veertien dagen voor de verkiezingen ontvangt u een kandidatenlijst. Op deze lijst wordt ook uitgelegd hoe door middel van de stemmachine gestemd moet worden.

Bent u zelf niet in staat om te gaan stemmen?
Er kunnen zich omstandigheden voordoen, waardoor u een ander voor u wilt laten stemmen of waardoor u in een ander stembureau uw stem wilt uitbrengen. Redenen kunnen ziekte, werk of vakantie zijn. Uw stem hoeft dan niet verloren te gaan.

Stemmen bij volmacht.
U kunt niet zelf uw stem uitbrengen. Een ander gaat voor u stemmen. In dat geval kan een gezinslid of een kennis, die in uw buurt woont en in hetzelfde stembureau moet stemmen, ook voor u gaan stemmen. Hiervoor moet u de achterzijde van uw oproepingskaart bij het onderdeel "volmachtbewijs" invullen.
Ook kunt u een kiezer machtigen die niet in uw stemdistrict woont. Dit kan door middel van een zogenaamd volmachtformulier, te verkrijgen bij bureau bevolking. Het is ook mogelijk dit formulier telefonisch aan te vragen of te downloaden van onze site www.grootegast.nl. Het formulier moet u invullen en uiterlijk 21 februari a.s. inleveren op het gemeentehuis. U mag maximaal twee machtigingen aannemen om voor anderen te stemmen.

Stemmen in een ander stembureau (kiezerspas).
Als u, bijvoorbeeld in verband met uw werk, niet in uw eigen stembureau kunt stemmen dan moet u een kiezerspas aanvragen. Met zo'n kaart kunt u overal in de gemeente gaan stemmen. Ook zijn een aantal stembureaus minder toegankelijk voor gehandicapten. Dit zijn de stembureaus:
2. gebouw "Irene" te Sebaldeburen en 7. Vrijzinnig gebouw te Opende. Als u in een van deze stembureaus uw stem moet uitbrengen en u hebt door uw handicap geen toegang tot het stembureau dan kunt u ook een kiezerspas aanvragen. Het kan ook zijn, dat u in de periode tussen de dag van de kandidaatstelling ( 23 januari ) en de dag van de stemming verhuist binnen de gemeente of naar een andere gemeente in Nederland. In dat geval kunt u ook een kiezerspas aanvragen in uw voormalige woongemeente.
Tot uiterlijk 2 maart a.s. kunt u persoonlijk bij bureau bevolking de oproepingskaart omzetten in een kiezerspas. Ook is het mogelijk de pas schriftelijk aan te vragen. Het aanvraagformulier, verkrijgbaar bij bureau bevolking of te downloaden van onze site, moet dan uiterlijk 21 februari a.s. samen met de oproepingskaart zijn ingeleverd bij bureau bevolking.
Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met bureau bevolking.
---

(c) Gemeente Grootegast