Gemeente Rotterdam

Nr. 34
6 februari 2006

Rotterdam toont signaleringssystemen aan staatssecretaris Ross van VWS

Staatssecretaris Ross - Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werd op maandag 6 februari tijdens een werkbezoek aan Rotterdam geïnformeerd over vroegsignalering. Vroegsignalering gaat over het op een zo vroeg mogelijk tijdstip signaleren van problemen rondom kinderen, jeugd, gezin of opvoeding.

Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Jeugd) en de bestuurders van de gemeenten Almere, Enschede/Hengelo, Helmond en Leeuwarden presenteerden de gezamenlijke ontwikkeling van een standaard signaleringssysteem, waarvan zij hopen dat het landelijk navolging krijgt. Dit is een technische applicatie waarin informatie wordt opgeslagen over bijvoorbeeld jongeren die overlast veroorzaken en over de instanties die actie moeten ondernemen om het probleem op te lossen. Zo'n systeem draagt bij aan vroegtijdige, gecoördineerde en effectieve hulpverlening aan risicojongeren.

Vroegsignalering en samenwerking

Rotterdam kent sinds vijf jaar een signaleringssysteem. Daarin werken o.a. politie, justitie, sociale dienst en Leerplichtambtenaren samen. Naast het realiseren van een nieuwe versie is de ambitie ook om het aantal partners uit te breiden. De dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving werkt samen met de GGD Rotterdam e.o. aan het realiseren van de mogelijkheid om ook risicosignalen uit de zorg af te geven aan het signaleringssysteem en andersom.

Door het signaleringssysteem weten instanties van elkaar wie signalen opvangt, wat ermee gedaan wordt (interventies) en wie verantwoordelijk is. Op deze manier zorgt Rotterdam ervoor dat problemen bij kinderen, jongeren en volwassen vroegtijdig opgespoord worden. Tevens realiseert de gemeente samenwerking tussen organisaties en daarmee een sluitende aanpak.

Voorbeeld: vanuit de zorg en vanuit de sociale dienst komen signalen binnen over jongere X. Het signaleringssysteem reageert door een bericht te sturen aan de diensten. Hierin staat dat bijvoorbeeld de GGD verantwoordelijk is voor acties richting deze jongere en voor de afstemming met, in dit geval de, Sociale dienst. De GGD maakt een afspraak met de jongere voor een gesprek en koppelt de voortgang terug.

Eén zorgdossier
In Rotterdam is door de GGD Rotterdam e.o., samen met de GGD Amsterdam, het Elektronisch Cliëntendossier voor de jeugdgezondheidszorg (e-CD JGZ) ontwikkeld. Dit systeem legt informatie vast over kind, gezinssituatie, schoolomgeving en de lichamelijke en psychosociale gezondheid. GGD Rotterdam e.o. en consultatiebureau Ouder & Kind gaan samen met één zorgdossier werken voor kinderen en jongeren van 0-19 jaar. Eén zorgdossier dat via internet verloopt én door verschillende zorgverleners wordt gevuld met gegevens is voor deze hele groep uniek in Nederland.

Generation R
Tijdens het werkbezoek liet Ross zich ook informeren over Generation R, een grootschalig medisch academisch onderzoek waarbij een groep van 10.000 Rotterdamse kinderen gevolgd wordt in hun ontwikkeling. Dit project levert veel kennis op over signalen van probleemsituaties bij jonge kinderen, zelfs voor de geboorte.

Sportschoolvereniging
Ross bracht ook een bezoek aan een sportschoolvereniging in Katendrecht. Dit is een nieuw type sportvereniging, ontwikkeld voor die wijken waar geen sportverenigingen meer zijn gevestigd. Doel is om de kinderen mogelijkheid te bieden om in hun buurt bij een vereniging te sporten. De staatssecretaris bekrachtigde, in aanwezigheid van Wethouder Nico Janssens, de samenwerking en droeg dit SPORTJAAR 2005 initiatief over aan Stichting Rotterdam Sportsupport.

noot voor de redactie/