TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

6 februari 2006

Cartoons en persvrijheid
Verdeeldheid over spot drijven met religies

Bijna de helft van de Nederlanders (46%) vindt dat tekenaars van politieke cartoons de spot mogen drijven met een willekeurig geloof. De spot drijven met het christendom wordt door nog iets meer mensen geaccepteerd (48%) dan het spotten met de islam (46%).

Mannen hebben overigens minder moeite met het spotten met de eigen of andermans religie dan vrouwen. Ongeveer zes op de tien mannen en vier op de tien vrouwen keuren het spotten met het christendom, de islam, of een ander geloof goed.

Ouderen hebben meer moeite met cartoons waarin de spot wordt gedreven met geloof dan jongeren en mensen van middelbare leeftijd. Iets minder dan vier op de tien ouderen vinden dat met religie mag worden gespot, terwijl bijna zes op de tien jongeren die mening hebben.
---

1 | Mannen hebben minder moeite met spottende cartoons dan vrouwen
---

Tekenaars van politieke cartoons mogen de spot drijven met... Mannen Vrouwen Totaal
% mee eens % mee eens % mee eens
De islam 58 34 46
Het christendom 61 36 48
Elk geloof 58 35 46

---

Het kwetsen van personen gaat bijna driekwart van de Nederlanders (72%) te ver. Een kwart van de Nederlanders (26%) onderschrijft de stelling dat tekenaars van politieke cartoons personen mogen kwetsen. Mannen vinden dit vaker (36%) dan vrouwen (17%), en jongeren zijn het vaker met de stelling eens (30%) dan ouderen (20%).

Hoewel een (kleine) meerderheid van de Nederlanders vindt dat tekenaars niet mogen spotten met religies en personen niet mogen kwetsen, vinden zes op de tien Nederlanders (58%) dat dit wel onderdeel uitmaakt van de vrijheid van meningsuiting.

Opschudding over cartoons is begrijpelijk, maar boycot gaat te ver Van de respondenten heeft ruim de helft (55%) meegekregen dat er een rel gaande is tussen Denemarken en een aantal Arabische landen. De helft van hen (48%) heeft een of meer van de cartoons die de aanleiding van de rel vormen, gezien.

Bijna de helft (47%) van de mensen die iets over de rel hebben gezien of gehoord, vinden de opschudding over de cartoons begrijpelijk. Mensen die de cartoons hebben gezien, lijken iets minder begrip te hebben voor de opschudding dan de mensen die deze cartoons niet hebben gezien. Dit verschil is echter niet significant.

Het boycotten van Deense producten door Arabische landen wordt door acht op de tien Nederlanders geheel of gedeeltelijk afgekeurd (83%). De helft van de Nederlanders (52%) keurt deze boycots zelfs volledig af. Mensen die de cartoon hebben gezien keuren de boycot minder vaak af (78%) dan mensen die de cartoon niet hebben gezien (87%).

C5361 | TNS NIPObase CASI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 31 januari 2006. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en werkzaamheid.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).