Ministerie van Financiën

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA Den Haag

Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk

Fin 2006-27

Onderwerp

Doorstart onderdelen Kliq BV na faillissement

Via deze brief informeer ik u in vervolg op mijn brief van 19 december 2005 over de doorstart die na het faillissement van Kliq BV heeft plaatsgevonden.

De Minister van Financiën,

G. Zalm

Doorstart onderdelen Kliq BV na faillissement

In mijn brief van 19 december 2005 heb ik u bericht dat op 14 december 2005 het faillissement van Kliq BV is uitgesproken. De curatoren waren op dat moment nog in overleg met potentiële kopers om te komen tot verkoop van de activa. Het verkooptraject van de activa van Kliq BV is ondertussen afgerond. De curatoren hebben in hun faillissementsverslag van 19 januari jl. inzicht gegeven in de laatste stand van zaken. Deze brief dient om u hierover te informeren.

In het verkooptraject van de activa van Kliq BV hebben tien potentiële kopers biedingen uitgebracht, drie van deze kopers hebben op alle activa geboden. De curatoren hebben op woensdag 21 december 2005 met reïntegratiebedrijf Agens een koopovereenkomst getekend voor de verkoop van alle activa van Kliq BV. De koopsom die Agens voor de activa aan de curator heeft betaald bedraagt ? 5,5 mln. Agens neemt voor dit bedrag naast de contracten van Kliq BV ook het onderhanden werk en de debiteurenportefeuille van Kliq BV over.

Consequenties werknemers, cliënten en opdrachtgevers

Agens heeft 280 van de 510 werknemers een arbeidscontract aangeboden. De curator heeft aangegeven, dat Agens een bedrag van ? 200.000 van de verkoopprijs heeft gereserveerd voor het personeel, dat niet overgaat naar Agens, om hen te ondersteunen in het vinden van een andere werkplek.

Agens heeft alle contracten van Kliq BV overgenomen. Volgens de curator hebben de cliënten van Kliq BV niet of nauwelijks negatieve effecten ondervonden van het faillissement.

Het is momenteel nog niet duidelijk of en zo ja in welke mate opdrachtgevers (veelal gemeentes) van Kliq BV financiële schade zullen leiden door het faillissement van Kliq BV. Een groot aantal opdrachtgevers heeft voorschotten verstrekt waarvoor facturen zouden worden verzonden voor al verrichte werkzaamheden.

De curatoren hebben in het faillissementsverslag aangegeven, dat zij nader zullen onderzoeken of de voorschotten als vorderingen in het faillissement vallen of niet. Opdrachtgevers lopen geen schade op als er al werk is geleverd door Kliq BV voor de geleverde voorschotten. Als er voor betaalde voorschotten nog geen werk is uitgevoerd, kan mogelijk wel financiële schade worden opgelopen.

Verkoopopbrengst

De verkoopopbrengst valt in de boedel van de failliete Kliq BV. In de verificatievergadering (een officiële vergadering tussen curator en schuldeisers) zal nader duidelijkheid ontstaan wat er met de verkoopopbrengst gebeurt.