Gemeente Dongeradeel

Aanbestedingen
Meningpeiling windturbines


---

Experiment stemmen in een willekeurig stemlokaal

Op dinsdag 7 maart 2006 kunt u uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad. Een aantal zaken zal anders zijn dan u gewend bent. Dongeradeel is namelijk één van de gemeenten die op initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties meedoet aan het experiment "Stemmen in een willekeurig stemlokaal". Het doel van dit experiment is om het stemmen minder plaatsafhankelijk te maken.Concreet betekent dit voor u, dat u op 7 maart 2006 niet meer gebonden bent aan het vaste stembureau, maar dat u binnen de eigen gemeente in elk willekeurig stembureau uw stem kunt uitbrengen.

De belangrijkste zaken op een rijtje:

* op 7 maart 2006 kunt u stemmen in elk willekeurig stembureau binnen de gemeente;

* de oproepingskaart is vervangen door een stempas;
* zonderstempas kunt u niet stemmen;

* neem een identiteitsbewijs mee, er kan naar gevraagd worden;
* u kunt ook een volmacht via de stempas geven aan mensen buiten uw eigen stemdistrict als het maar binnen de gemeente is;
* wat niet verandert, is dat een kiezer naast zijn eigen stem maximaal twee volmachtstemmen mag uitbrengen.

Stempas
De oproepingskaart is vervangen door een zogenaamde stempas. Zonder stempas kunt u niet stemmen. Het is daarom van groot belang dat u de stempas goed bewaart en op dinsdag 7 maart 2006 meeneemt om te kunnen stemmen. Uw stempas wordt door de gemeente per post aan u toegezonden. Mocht u op 21 februari geen stempas hebben ontvangen of bent u uw stempas kwijt, dan kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dit kan tot en met vrijdag 3 maart mondeling in persoon onder overlegging van een geldig identiteitsbewijs bij burgerzaken gedurende de openingstijden van het gemeentehuis. Een vervangende stempas kan ook schriftelijk worden aangevraagd. Bij het verzoek moet een kopie van een geldig identiteitsbewijs worden meegezonden. Een schriftelijk verzoek kan tot en met zaterdag 4 maart worden ingediend. Als u een schriftelijk verzoek op vrijdag 3 maart of op zaterdag 4 maart indient, dan moet u dat verzoek deponeren in de brievenbus van het gemeentehuis Koningstraat 13 te Dokkum. In dat geval moet de stempas in persoon op maandag 6 maart of dinsdag 7 maart worden opgehaald tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Bij toezending per post kan niet gegarandeerd worden dat u de vervangende stempas tijdig in uw bezit hebt. Let op dat u bij het afhalen een geldig identiteitsbewijs nodig heeft. Door afgifte van een vervangende stempas komt de oude stempas te vervallen. Daarmee kunt u dan ook niet meer stemmen.

Volmacht
Als u op de dag van de verkiezing niet in de gelegenheid bent om zelf te stemmen, dan kunt u een andere kiezer binnen de gemeente een volmacht verlenen. Voorheen kon u alleen een volmacht via de oproepingskaart verlenen aan een kiezer binnen het zelfde stemdistrict. Met een stempas kunt u iedere kiezer binnen de gemeente machtigen. Om een volmacht te geven moet de achterzijde van de stempas worden ingevuld (vergeet uw handtekening niet). Een kiezer mag niet meer dan twee volmachten aannemen en moet de volmachtstemmen tegelijk met de eigen stem uitbrengen.

Overzicht stemlokalen in de gemeente Dongeradeel


- Dokkum: gebouw Het Bolwerk, Oranjewal 28
- Dokkum: J.J. Boumanschool, Hantumerweg 30
- Dokkum: verz.huis Dongeraheem, Dongeradyk 67
- Dokkum: CBS De Hoeksteen, Zwaluwstraat 49
- Dokkum: De Fontein, Op de Keppels 3
- Dokkum, CBS De Regenboog, Mearsloatswal 2
- Dokkum: verpl.huis Talma-Sionsberg, Birdaarderstraatweg 68
- Dokkum: CBS De Bron, Kapellaan 5

- Anjum: lokaal bij de herv. kerk, Tsjerkepaad 1
- Raard: dorpshuis De Nije Pôle, Van Kleffenswei 6A
- Brantgum: dorpshuis De Terpring, Roasterwei 6
- Ee: dorpshuis De Jister, Stienfeksterwei 2A
- Engwierum: lokaal bij de herv. kerk, It Roster 3
- Hantum: dorpshuis d'Ald Skoalle, Tsjerkestrjitte 4
- Holwerd: 't Sintrum, Elbasterwei 3
- Lioessens: lokaal bij de geref. kerk, Doarpsstrjitte 16
- Metslawier: verz.huis De Skûle, Stasjonswei 12
- Moddergat: lokaal bij de geref. kerk: Seewei 40
- Morra: gebouw Elim, Tsjerkestrjitte 6
- Nes: dorpshuis De Nespel, Ids de Beerstrjitte 1A
- Niawier: gebouw Nij Sion, Bornensisstrjitte 4
- Oosternijkerk: dorpshuis De Terp, Doktersfiif 22
- Oostrum: café Fryslân, Heechswei 15
- Ternaard: ver.huis Spiker, ingang Van Aylvastrjitte
- Wierum: dorpshuis De Pipenâle, Master Sinnemastrjitte 9

Met uw stempas kunt u in al deze stemlokalen op dinsdag 7 maart 2006 uw stem uitbrengen.Voor nadere informatie kunt u terecht bij de burgerzaken:
telefoon: 0519 298 760; email: burgerzaken@dongeradeel.nl