Ingezonden persbericht


PvdA jongeren: Nederland moet terug in de top 5

Uit internationaal onderzoek is gebleken dat het milieubeleid van Nederland ondermaats is. Op EU-niveau presteert Nederland slecht. De Jonge Socialisten in de PvdA vinden dat Nederland weer terug moet in de wereldtop van landen die streven naar duurzaamheid.

De Milieu Prestatie Index 2006 is weer verschenen. In dit rapport zijn alle landen op de wereld met elkaar vergeleken op het gebied van duurzaamheid en beheer van het natuur en milieu. Nederland presteert in deze lijst slecht. Het staat op een 27e plaats, slechts één plaats boven de Verenigde Staten.

Kijken we naar de prestatie van Nederland binnen de EU, dan is het beeld nog erger: Nederland heeft de 15e plek op de 19 onderzochte EU-landen. Uit soortgelijk onderzoek bleek in 2005 al dat Nederland onder Balkenende flink achteruit is gegaan. De houding tegenover milieu is de afgelopen jaren veranderd: milieu en duurzaamheid worden beschouwd als een luxeproduct in plaats van broodnodige randvoorwaarden voor een gezonde samenleving.

De milieuprestaties van Nederland zijn bedroevend. Van Nederland moeten en kunnen veel betere cijfers verwacht worden. Vroeger was Nederland gidsland op het gebied van natuur- en milieubeleid. Andere landen keken naar de manier waarop Nederland naar duurzaamheid streefde en werden geïnspireerd. De Jonge Socialisten in de PvdA vinden dat Nederland zijn oude toppositie moet terugpakken. Om dat te bereiken moet de sfeer in Den Haag veranderen. Nederland moet weer het lef krijgen innovatief beleid te voeren en milieuregels niet te zien als belemmering van de economie, maar als hulpmiddel voor een gezonde samenleving.

----------
**