Gemeente Heerenveen

kick off gemeentelijke stemwijzer

---

Actueel

Persberichten

persbericht

Burgemeester De Jonge doet kick off gemeentelijke stemwijzer

06/02/2006

Enige eigen en lokale stemwijzer in Nederland voor Heerenveense gemeenteraad. Burgemeester drs. P.M.M. de Jonge geeft donderdag 9 februari aanstaande, samen met cursisten van het Friesland College in Heerenveen, het startsein voor het operationeel gaan van de gemeentelijke stemwijzer. De gemeente heeft deze stemwijzer specifiek voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen laten ontwikkelen. Daarmee is het de enige eigen stemwijzer in Nederland.

De handeling zal plaatsvinden in het gebouw van het Friesland College aan de Fok 31 in Heerenveen en begint om 14.00 uur.

Eind vorig jaar heeft de gemeente de opleiding Informatie Communicatie Technologie (ICT) van het Friesland College opdracht gegeven tot het ontwerpen van een eigen gemeentelijke stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar. Reden hiervoor is o.a. geweest dat de landelijk ontwikkelde stemwijzer doorgaans veel belangstelling krijgt. Zeker met het oog op de jonge kiezers in de gemeente is besloten het Friesland College te benaderen voor het ontwikkelen van een eigen `op maat' gemaakte stemwijzer. De stemwijzer is na de kick off via een link op de site www.heerenveen.nl te bezoeken.

De stemwijzer van de gemeente Heerenveen heeft een andere vorm dan de landelijke stemwijzer. Het vraagt iets meer leeswerk, maar daar staat tegenover dat de foutmarge nul is. Zo is er geen sprake van interpretatie en kan uit de inhoud van de reacties niet worden opgemaakt om welke politieke partij het gaat.

De gemeente Heerenveen heeft een samenwerkingsverband met het Friesland College om cursisten te laten participeren bij de ontwikkeling van gemeentelijke projecten. Zo konden ook projecten op het gebied van de ICT worden aangemeld. In dit geval is bewust gekozen voor de komst van deze stemwijzer. Bijzonder daarbij is te noemen dat de studenten tijdens de ontwikkelingsfase betrokken raakten bij het fenomeen stemwijzer en de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. De stemwijzer blijft eigendom van de gemeente en kan daardoor - in eigen beheer - in de toekomst ook voor andere actuele onderwerpen worden gebruikt. Hierdoor kan de stemwijzer min of meer een `referendum- c.q. opiniefunctie' krijgen.

Het programma van die middag ziet er als volgt uit:

14.00 uur: korte uitleg over de opzet en werking van de stemwijzer door de griffier, J. Leeuwestijn;

14.15 uur: `kick off' van de stemwijzer door de burgemeester en student en maker Sander Geerts;

14.30 uur: mogelijkheid voor overige ICT-cursisten en aanwezige raadsleden de stemwijzer te bezoeken;

14.45 uur: afronding bijeenkomst.