Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Flexibele examens door het jaar

Persbericht | 06-02-2006

Veertien scholen voor het voortgezet onderwijs kunnen voor het eerst in januari 2007 tussentijds examens afnemen. De scholen beginnen nu met de voorbereiding hiervoor. De leerling krijgt dan de mogelijkheid om één of meer vakken af te sluiten als hij daar aan toe is. Ook hoeven leerlingen die zakken niet een heel jaar te wachten totdat alle vakken overgedaan kunnen worden. De school kan het personeel flexibeler inzetten zeker als een vak in een aangesloten periode wordt aangeboden. Waardoor er weer dieper op de stof kan worden ingegaan. Daarnaast kan de school modules aanbieden uit het vervolgonderwijs.

Dit staat in een brief van minister Van der Hoeven die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Binnen de deelnemende scholen voor het voortgezet onderwijs doen negen opleidingen vmbo theoretische leerweg, tien opleidingen voor havo en tien opleidingen voor het vwo mee. In 2006 bereiden de scholen zich voor op deze proef en de tussentijdse examens zijn in januari en augustus 2007. De staatsexamencommissie neemt de examens af in januari en augustus waardoor de docenten en scholen worden ontlast. De proef wordt uitgevoerd onder leiding van Schoolmanagers_VO en loopt tot en met schooljaar 2009-2010.

De proef moet duidelijk maken of flexibele examens echt een voordeel zijn voor de leerlingen. Daarnaast moet blijken of het voor een school en de overheid te doen is. Ook moet een leerling die tussentijds uitstroomt zeker aansluiting vinden bij de vervolgopleiding. Het reguliere examen blijft in mei.

Lijst met scholen:
Amsterdam vmbo tl/havo/vwo Scholengemeenschap Reigersbos
Amersfoort volwassenenonderwijs ROC Midden Nederland Arnhem volwassenenonderwijs ROC Rijn IJssel Bergen op Zoom vmbo tl/havo/atheneum Roncalli Scholengemeenschap Doetinchem vmbo tl Brewinc College ?s Gravenhage vmbo tl Hofstad Mavo ?s Gravenhage vmbo tl/havo/vwo Johan de Witt College Heerlen vmbo tl/havo/vwo Gotius College Kampen vmbo th/havo/vwo/gymnasium Ichthus College Leiden havo/vwo Visser ?t Hooft Lyceum
Oosterbeek vmbo tl/havo Scholengroep Gelders Mozaik
Rotterdam vmbo tl/havo/vwo Wolfert Dalton Hillegersberg
Utrecht havo/vwo Spectrum College UniC
Zoetermeer gymnasium/atheneum/havo Stedelijk College Zoetermeer
Laatst bijgewerkt 06-02-2006 pijl naar boven

---

Ministerie van OCW | Rijnstraat 50 | Postbus 16375 | 2500 BJ Den Haag

T: 070 412 34 56 | F: 070 412 34 50 | E: ocwinfo@postbus51.nl