Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nederlandse Staat geeft 202 schilderijen terug aan erven Goudstikker

Persbericht | 06-02-2006

De Nederlandse staat gaat 202 schilderijen teruggeven aan de erven van de oorspronkelijke eigenaar. Het gaat om werken die onderdeel uitmaakten van de handelsvoorraad van de kunsthandel J. Goudstikker NV zoals die begin mei 1940 bestond. Staatssecretaris Medy van der Laan (cultuur) neemt hiermee het advies van de Restitutiecommissie over en heeft hier de verzoekers van op de hoogte gebracht.

In 1952 werd een overeenkomst gesloten tussen de erven Goudstikker en de Nederlandse staat over de Goudstikker-collectie. De Restitutiecommissie vindt nu dat met deze overeenkomst destijds geen afstand is gedaan van de eigendomsrechten op 202 werken uit deze collectie. Deze 202 werken worden teruggegeven aan de erven Goudstikker. 40 Andere kunstwerken worden niet teruggegeven omdat deze in mei 1940 hoogstwaarschijnlijk of zeker niet toebehoorden aan Goudstikker. Daarnaast worden 21 schilderijen niet teruggegeven omdat de commissie vindt dat de weduwe Goudstikker in de akte uit 1952 duidelijk afstand heeft gedaan van deze werken. Verder staat in het advies van de Restitutiecommissie dat vier schilderijen die aan de erven van Goudstikker teruggegeven zouden moeten worden, worden vermist.

Het restitutiebeleid wordt sinds 2001 minder strikt juridisch en meer vanuit moreel oogpunt benaderd. De Restitutiecommissie werd eind 2001 ingesteld door het ministerie van OCW en heeft sindsdien advies uitgebracht over 19 verzoeken tot teruggave van cultuurgoederen. Daarbij gaat het om goederen die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog naar Nederland zijn teruggebracht en nu door de Nederlandse overheid worden beheerd. De staatssecretaris van Cultuur heeft tot nu toe alle adviezen van de Restitutiecommissie overgenomen. Vandaag heeft staatssecretaris Van der Laan eveneens de Tweede Kamer over haar besluit tot teruggave geïnformeerd.

Meer informatie over het advies van de Restitutiecommissie staat op www.restitutiecommissie.nl. Actuele informatie over dit besluit en algemene informatie over het restitutiebeleid is te vinden op de website van het departement, www.minocw.nl.
Laatst bijgewerkt 06-02-2006 pijl naar boven

---

Ministerie van OCW | Rijnstraat 50 | Postbus 16375 | 2500 BJ Den Haag

T: 070 412 34 56 | F: 070 412 34 50 | E: ocwinfo@postbus51.nl