FNV Horecabond wint kort geding over geen werk geen loon

Fnv horecabond

FNV Horecabond wint kort geding over geen werk, geen loon

FNV Horecabond heeft het kort geding over geen werk, geen loon gewonnen.
In het kort geding stond artikel 12 van de huidige horeca CAO (CAO Horeca- en aanverwante bedrijven 2005-2008) centraal. In dit artikel staat dat de werkgever geen loon hoeft uit te betalen als hij (tijdelijk) geen werk heeft voor de werknemer. Geen werk, geen loon is volgens de FNV Horecabond volledig in tegenspraak met maatstaven van redelijkheid, billijkheid en goed werkgeverschap. In dat oordeel ziet FNV Horecabond zich nu gesteund door de rechter. Artikel 12 van de nieuwe CAO is niet van toepassing op leden van FNV Horecabond.
De rechter heeft vastgesteld dat de vakbonden die in belangrijke mate het personeel in de branche vertegenwoordigen, hebben geweigerd de CAO te ondertekenen en dat de nieuwe CAO slechts is afgesloten met een kleine bond. Op grond hiervan komt de rechter tot het oordeel dat niet kan worden aanvaard dat de werknemer, als lid van een vakbond die de nieuwe CAO heeft verworpen, via een standaardbeding in zijn arbeidsovereenkomst alsnog wordt gebonden aan artikel 12 van de nieuwe CAO. Redelijkheid en billijkheid verzetten zich hiertegen.

De FNV Horecabond heeft samen met CNV de huidige horeca CAO niet ondertekend aangezien zij deze CAO onfatsoenlijk vonden en een minachting voor het horecapersoneel. De werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland en de Unie zijn per 1 juli 2005 echter toch deze horeca CAO overeengekomen.

In kort geding is een werkgever (Castellum Novum Hilversum, bekend onder de naam restaurant Paviljoen Anna s Hoeve te Hilversum) gedagvaard die onder verwijzing naar artikel 12 van de nieuwe CAO al sinds oktober 2005 geen salaris meer uitbetaalde aan één van haar werknemers. De werkgever meende hiertoe gerechtigd te zijn omdat in een standaardbeding in de arbeidsovereenkomst van de werknemer stond dat de CAO van toepassing was.

De rechter heeft inmiddels in deze zaak geoordeeld.
FNV Horecabond ziet zich met het vonnis van de rechter gesteund in haar in december 2005 gestarte campagne om een nieuwe fatsoenlijke horeca CAO te realiseren. De werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland wil echter tot op heden niet met de bond om tafel. Zij zijn tevreden over de CAO die met de Unie afgesloten is, waarbij de werknemer op 25 punten inlevert en tevens geen enkele financiële zekerheid meer krijgt.


Noot voor de redactie (