Fractie PvdA Rotterdam

PvdA: Agressieve en gewelddadige bewoners tijdelijk uit hun wijk plaatsen

De Rotterdamse PvdA wil als proef agressieve en gewelddadige bewoners die straat en buurt terroriseren in een tijdelijke behuizing plaatsen aan de rand van de stad. In die wooncontainers eenheden worden de agressieve bewoners met intensieve begeleiding klaar gemaakt om terug te kunnen keren naar hun eigen wijk.

De PvdA komt het te vaak tegen. Straten in Rotterdam die te maken hebben met één of meer bewoners die de sfeer in de straat enorm verpesten en de bewoners in de omgeving terroriseren. Buren van zo'n agressieve en gewelddadige bewoner durven zelf niks meer te ondernemen en zijn bang voor represailles als zij aangifte doen bij de politie. Hulp van instanties levert niks op omdat er simpelweg geen afspraken met deze bewoners te maken zijn.

Lijsttrekker Peter van Heemst vindt dat er op korte termijn ingegrepen moet worden: "Dit soort agressieve personen moeten direct uit hun woning worden geplaatst, liefst op juridische basis. Als iemand wordt veroordeeld door de rechter wegens gewelddadigheden naar buurtbewoners, moet hij ook direct een uithuisplaatsing krijgen. De bewoners die weg worden gehaald uit een straat moeten tijdelijk worden opgevangen in speciale wooncontainers aan de rand van de stad. Het is niet de bedoeling dat er zoals in het verleden is gebeurd nieuwe wijken worden gecreëerd waar de agressieve bewoners de rest van hun leven moeten blijven zitten. De proef houdt in dat met intensieve begeleiding wordt geprobeerd het gedrag van de bewoner af te leren. Pas als hij of zij zich weer fatsoenlijk kan gedragen kan de bewoner weer op een normale plek in de stad gaan wonen." Op verschillende plekken in Nederland zoals in de gemeente Kampen worden met succes containers ingezet waar agressieve bewoners worden geplaatst.

Van Heemst wil dat Rotterdam op korte termijn een proef begint om straten en buurten te bevrijden van bewoners die de eigen straat terroriseren.