Gemeente Smallingerland

Voorbereidend werk voor Polderhoofdkanaal start 6 februari 2006

De gemeente Opsterland heeft, mede namens de gemeente Smallingerland, het ingenieursbestek voor de heropening van het Polderhoofdkanaal gegund aan adviesbureau Haskoning. De gunning betreft diverse voorbereidende maatregelen. De werkzaamheden starten volgende week en duren ongeveer een jaar. In die periode worden ook de vereiste procedures voor het verkrijgen van vergunningen gestart waarbij via openbare bekendmaking inspraak geboden wordt.

Het Polderhoofdkanaal loopt van De Veenhoop (Smallingerland) via Nij-Beets naar de Nieuwe Vaart (Opsterland). Het kanaal is 7,5 kilometer lang. Doel is om het Polderhoofdkanaal in de toekomst weer een doorgaande vaarroute (tot 2.7 meter doorvaarthoogte) voor de recreatievaart te maken.

Diverse werkzaamheden
Heropening betekent dat negen van de tien huidige bruggen moeten worden vervangen (de tiende brug heeft al de juiste hoogte). Dat houdt in dat Haskoning ontwerpen voor de bruggen gaat opstellen. Deze worden besproken met de eigenaren van de percelen die aansluiten bij de bruggen en worden vervolgens ter inspraak voorgelegd. Verder werkt het bureau de planning van de heropening uit, regelen ze de benodigde vergunningen, maken ze kostenramingen en meten ze de bestaande situatie in. Ook worden de twee sluizen opgegraven en wordt vervolgens bekeken hoe de sluizen in de nieuwe situatie ingepast kunnen worden. De verwachting is dat deze werkzaamheden een jaar in beslag nemen.

Onderdeel Friese Merenproject
In 2005 is besloten om het Polderhoofdkanaal op te nemen als extra traject in het Friese Merenproject. Het college van B&W in Opsterland heeft 1 miljoen euro voor de heropening uitgetrokken en het college van B&W van de gemeente Smallingerland heeft ⬠820.000,- beschikbaar gesteld. Er is ondertussen een principe toezegging van SRN van ⬠1,2 miljoen. De totale kosten van heropening bedragen 8,6 miljoen euro. Provincie Fryslân en de colleges van Opsterland en Smallingerland doen een beroep op provinciale en Europese subsidies om het restant bedrag te financieren.

Positieve effecten lokale economie
M
et de openstelling van het Polderhoofdkanaal wordt het toeristische aanbod in dit deel van Fryslân en specifiek in de gemeenten Smallingerland en Opsterland sterk verbeterd. Uit onderzoek komt naar voren dat openstelling van het kanaal gunstig uitpakt voor de lokale economie. Bij openstelling van het Polderhoofdkanaal zullen er jaarlijks zoân 5.500 pleziervaartuigen doorheen varen. Ook van de economische spin-off van de recreatietoervaart mag veel worden verwacht. Schattingen stellen beide gemeenten 25 structurele en 183 tijdelijke banen in het vooruitzicht. Daarnaast is de verwachting dat bedrijven zoân 2 miljoen euro extra gaan investeren in het gebied.

Meer informatie over het Friese Merenproject is te vinden op www.friesemeren.nl.