Gemeente Voorschoten

Persberichten - Woningaanpassingen gehandicapten goed geregeld Uitgebracht op: maandag 6 februari 2006

Samen met de vijftien andere gemeenten van de regio Holland Rijnland heeft Voorschoten een Europees aanbestedingstraject doorlopen voor Standaard Woningaanpassingen in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Vandaag tekenen vertegenwoordigers van vijf gemeenten (regio Leiden) het contract met De Combinatie, een samenwerkingsverband tussen Barendse Loodgieterbedrijf en Welzorg Revalidatie Techniek. Voortaan zullen alle standaard woningaanpassingen voor gehandicapten exclusief door De Combinatie uitgevoerd worden. Dat bespaart tijd en geld.

Wethouder Peter Verschoor zet namens de gemeente Voorschoten zijn handtekening onder het contract. De regio wil graag op meer gebieden samenwerken. Zo hebben de gemeenten samen gekeken wat nodig is en aan welke eisen de woningaanpassingen moeten voldoen. Er is gekozen voor een Europese aanbesteding. Hierbij krijgen verschillende bedrijven de gelegenheid een bepaalde dienst, in dit geval het leveren en plaatsen van gehandicaptenvoorzieningen, onder zo gunstig mogelijke voorwaarden aan te bieden. De gemeenten volgen de Europese richtlijnen en kiezen samen de beste aanbieder. Het aanbesteden van een dergelijke omvangrijke opdracht is een ingewikkeld proces. Het dwingt gemeenten heel goed te formuleren wat zij willen. Welke service? Welke prijs-kwaliteitverhouding? Hoe duidelijker de vraag is, hoe beter het ingekochte product zal zijn.

Luisteren

Voor wie een woningaanpassing nodig heeft, verandert er op het eerste gezicht niet veel. Iedereen kan nog steeds terecht bij de gemeente. De gemeenten zullen goed luisteren naar de wensen van hun klanten. Elk persoon is anders en dat vraagt om maatwerk. De diensten van De Combinatie zullen daarom goed geëvalueerd worden. Na elke installatie wordt de tevredenheid gepeild. Wat is er goed gegaan? Wat kan nog beter?

Dankbaar werk

De Combinatie zelf toont zich in ieder geval betrokken bij de klanten. "Wij zijn ontzettend blij dat we de opdracht binnen hebben gehaald," zegt Ronald Barendse van Barendse Loodgieterbedrijf. "De woningaanpassing is niet alleen een groeiende markt, het is ook een heel dankbare markt. Mensen zijn altijd blij als een aanpassing goed is uitgevoerd. Dat maakt hun leven weer een stukje makkelijker. Voor ons geeft het voldoening daaraan bij te dragen." Rob Peters van Welzorg Revalidatie Techniek is het daarmee eens: "Natuurlijk, we zijn een commercieel bedrijf. Maar we zijn ook een dienstverlenend bedrijf. De klant is afhankelijk van ons werk. En die klant staat centraal." Voorbeelden van aanpassingen die De Combinatie uitvoert zijn handgrepen, verhoogde toiletten, douchestoeltjes, ophogingen voor rolstoelen, maar ook grotere aanpassingen van badkamers. Als iemand het bad niet meer in of uit kan, is het praktischer dit te verwijderen en een douche te plaatsen. Barendse en Peters zijn de samenwerking speciaal voor deze aanbesteding aangegaan. Peters: "We vulden elkaar goed aan. Barendse heeft veel ervaring met de uitvoering en wij zijn goed thuis in de markt van leveranciers."

Verantwoordelijkheid

Volgend jaar wordt (een deel van de dienstverlening uit) de WVG ondergebracht in de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De WMO zorgt ervoor dat de gemeente een steeds grotere verantwoordelijkheid krijgt voor de zorg van haar inwoners. De continuïteit en kwaliteit die zorg is mede afhankelijk van dit soort afspraken en samenwerking. In dit kader is onlangs ook de Europese aanbesteding voor het verstrekken van trapliften afgerond en wordt nu ook de mogelijkheid van het Europees aanbesteden van voorzieningen als rolstoelen, scootmobielen en dergelijke onderzocht.


- einde bericht -