Tewerkstellingsvergunningen in 2005 met name voor land- en tui

Centrum voor werk en inkomen

http://www.cwinet.nl

Tewerkstellingsvergunningen in 2005 met name voor land- en tuinbouw

In 2005 verstrekte CWI 46.114 tewerkstellingsvergunningen. Meer dan de helft van deze vergunningen - 26.076 - waren bestemd voor Poolse werknemers. Zij gingen met name aan de slag in de land- en tuinbouwsector. CWI verstrekte voor deze sector 25.416 vergunningen. Tweede op de lijst zijn Chinese werknemers. CWI verleende voor hen 2.494 tewerkstellingsvergunningen. Het gaat hier om allerlei functies: van wetenschap en ICT tot horeca en musici.

De stijging van het aantal vergunningen voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten is ten opzichte van vorig jaar beperkt gebleven. In 2003, het jaar voor de toetreding, verstrekte CWI 38.036 vergunningen, in 2004 44.113. Een groot deel van de stijging is toe te schrijven aan het land- en tuinbouwproject 'Seizoensarbeid'. Dit samenwerkingsverband van CWI en Land- en Tuinbouworganisatie LTO is opgericht om tuinders en boeren op een goede manier van legaal personeel voor seizoenswerk te voorzien. Binnen dat project verstrekte CWI 22.760 tewerkstellingsvergunningen. Dat zijn voornamelijk vergunningen voor maximaal drie maanden.

In mei 2004 werden Polen, Slowakije, Tsjechie, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Cyprus, Slovenie en Malta lid van de Europese Unie. Een aantal Europese landen, waaronder Nederland, laat vrij verkeer van werknemers uit deze nieuwe lidstaten nog niet toe. Werkgevers die een werknemer uit deze landen willen aannemen moeten bij CWI een tewerkstellingsvergunning aanvragen. Dat geldt ook voor werknemers van buiten de Europese Unie. Behoudens een enkele uitzondering wordt deze pas toegekend als blijkt dat in Nederland of de 'oude' EU lidstaten geen personeel voor de betreffende functie te vinden is. Voor 1 mei 2006 besluit het kabinet of deze regeling wordt voortgezet.




Centrum voor Werk en Inkomen (CWI)