SP wil spoeddebat over loonstrookjes

Sp

De SP wil een spoeddebat over de inkomenseffecten van de overheidsmaatregelen die per 1 januari 2006 van kracht zijn geworden. Door onder meer het nieuwe zorgstelsel zijn de inkomens van nogal wat mensen achteruit gegaan. Op verzoek van de SP-fractie heeft het kabinet vandaag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin wordt ingegaan op de commotie die er is ontstaan over de loonstrookjes van deze maand.

Op grond van gegevens van een eigen meldpunt constateert de SP dat vooral uitkeringsgerechtigden, ambtenaren, gepensioneerden, anderhalfverdieners en gezinnen met kinderen net boven de 18 jaar er op achteruit gaan. Die achteruitgang ligt tussen de 50 en soms zelfs 200 euro per maand.

In de brief van vandaag geeft het kabinet aan dat er inderdaad negatieve resultaten kunnen optreden, maar verwijst dan vervolgens naar afspraken die in de CAO zijn gemaakt en naar de zorgtoeslag. Het kabinet stelt dat pas in april de effecten duidelijk zullen zijn. Maar uit de gegevens van de SP blijkt duidelijk dat die maatregelen niet in alle gevallen de inkomensachteruitgang ongedaan maken. Tweede-Kamerlid Jan de Wit: 'Er moet een compensatie komen en daarmee kunnen we niet wachten tot april. Ik wil hier in een spoeddebat opheldering over krijgen.'