VVD


6-2-2006

Goudstikker-collectie: rechtvaardige erkenning van familiebezit

Marei von Saher-Langenbein, de weduwe van de enige zoon van Goudstikker, heeft recht op de teruggave van het merendeel van de schilderijen uit de zogenaamde Goudstikker-collectie, zo heeft het Kabinet vandaag gemeld.

`Het is voor de `Goudstikkers' een daad van erkenning van hun familiebezit', zo zegt de liberale woordvoerder Annette Nijs. In 1998 is bij de Washington Conference on Holocaust-Era Assets, over in oorlogen gestolen kunst, door 44 landen, waaronder Nederland, afgesproken dat morele argumenten zwaarder wegen dan strikt juridische. De VVD ziet de beslissing van het kabinet om de schilderijen van de verzamelaar Goudstikker aan de erven terug te geven dan ook in het licht van deze morele beslissing.

Uiteraard betekent dit dat er musea (maar ook ambassades en dergelijke) zijn die een aantal schilderijen terug moet geven. Dat zij zo. De VVD is niet van mening dat deze musea daarvoor gecompenseerd moeten worden.

`De VVD stelt het zeer op prijs dat Staatssecretaris Van der Laan heeft aangekondigd graag in gesprek te treden over de mogelijkheden die er zijn om bepaalde kunstwerken voor het Nederlandse publiek toegankelijk te houden', aldus Nijs.