Essent nv

http://www.essent.nl

DIT IS EEN LME-PERSBERICHT
(Landelijk Medezeggenschapsplatform Ergiedistributiebedrijven)
---

Over banenverlies energiesector
Brinkhorst manipuleert vrolijk verder

Arnhem, 6 februari - Verbluft hebben de Centrale Ondernemingsraden van de energiebedrijven Eneco, Essent, NUON en Delta (verenigd in het LME) kennis genomen van het nieuwste staaltje manipulatie van Minister L-J.Brinkhorst.
Ditmaal betreft het de uitkomsten van een onderzoek van Cap Gemini naar het banenverlies in de sector als de energiebedrijven gedwongen gesplitst worden, zoals de minister wil.

Het gaat om deze punten:

- Er waren al 4 onderzoeken gehouden naar de werkgelegenheidseffecten en wel door achtereenvolgens de onderzoeks- en consultancybureaus Deloitte; Cap Gemini; Boston Consulting Group en Roland Berger. Een 5e onderzoek kon dan ook alleen maar als bedoeling hebben de inderdaad angstaanjagende voorspellingen van deze onderzoeken van een verlies aan werkgelegenheid dat kan oplopen tot 21.000 banen, te ondergraven.


- EZ heeft dit nieuwe onderzoek bovendien zodanig ingericht dat 'splitsing-sec' als apart scenario is opgenomen, dus nog zonder privatisering. Terwijl aandeelhouders natuurlijk pas gaan splitsen als zij hun aandelen willen privatiseren (verkopen). Alleen maar splitsen is volmaakt zinloos. Splitsen en privatiseren gaan altijd hand in hand. Het enige dat onderzoeker Cap Gemini nog tegen deze manipulatie heeft durven inbrengen, is de veelbetekenende zinsnede: 'Opgemerkt moet worden dat splitsing zonder verdere privatisering een theoretisch scenario is' (p.57).


- Het persbericht van het Ministerie van Economische Zaken over het rapport vermeldt vervolgens toch triomfantelijk - maar ten onrechte - de kop: 'Geen werkgelegenheidsverlies door splitsing energiebedrijven'. Daarmee suggererend dat splitsing&privatisering geen banenverlies oplevert. Terwijl de splitsingswet een ontwikkeling in gang zet die volgens Cap Gemini kan oplopen tot verlies van 10.000 arbeidsplaatsen in 2015 (p.57). Bovendien is er geen rekening gehouden met de indirecte werkgelegenheid. De jurist Brinkhorst denkt, dat als hij een nieuwe, loze categorie bedenkt en daarnaar verwijst, hij rustig kan beweren dat er geen effect van splitsing is en dat hij daar dan mee weg komt. Hij draait dus het parlement een rad voor ogen.


- EZ was zó bang dat al degenen die door Cap Gemini zijn geïnterviewd dwars door deze truc zouden heenkijken, dat in tegenstelling tot een nadrukkelijke toezegging van Cap Gemini aan hen, zij het voorlopige concept van het rapport niet meer mochten inzien om te checken of hun inbreng en de definities op correcte wijze waren verwerkt. Zelfs toen de onderzoekers als 'goedmakertje' beloofden dat de ondervraagden het tijdig zouden horen als EZ het rapport naar buiten zouden brengen, opdat zij hun reactie zouden kunnen voorbereiden, heeft EZ het werkgelegenheidsrapport toch al zonder die melding openbaar gemaakt.

Commentaar van Jan de Jong (LME): 'De minister manipuleert vrolijk verder. Wij hebben al eerder gewezen op 'de keten van onwaarheden' van Brinkhorst in het splitsingsdossier. Dit is weer een nieuwe schakel. Hopelijk trapt de Tweede Kamer er niet in.


---
Contact:
Jan de Jong, voorzitter LME, 06-55714524
Secretariaat 026-8511056 / 06-21588816
Mail actiepersoneel@lme-online.nl
Website www.splitsingnee.nl