GGD Rotterdam e.o.


Landelijk Centrum Medische Milieukunde: rapportcijfer 7,9

Met subsidie van het ministerie van VWS wordt de medisch-milieukundige taak van alle GGD-en in Nederland sinds 1 juli 2003 ondersteund door het Landelijk Centrum Medische Milieukunde (LCM). De taken van het LCM zijn ondergebracht bij de GGD Rotterdam e.o.

Doelstelling LCM
Centrale doelstelling van het LCM is het bevorderen van de kwaliteit en uniformiteit van de medisch milieukundige taakuitvoering van alle GGD'en in Nederland. Het LCM doet dit via de ontwikkeling van GGD-richtlijnen, informatiebladen, standpunten en voorbeeldpresentaties over actuele problematiek, het stimuleren van de toepassing van medisch-milieukundige instrumenten, via scholingsbijeenkomsten en door inhoudelijke afstemming van GGD-activiteiten. Het LCM beoogt een professionele schakel te zijn tussen praktijk, kennis en beleid op het raakvlak van milieu en gezondheid.

Behoeftepeiling en Evaluatie 2005
Ten behoeve van de prioriteitstelling van haar activiteiten in 2006 heeft het Landelijk Centrum Medische Milieukunde (LCM) in december 2005 een derde (digitale) enquête gehouden onder medisch-milieukundig medewerkers van GGDen (respons 72% GGDen). Hen is gevraagd naar de behoefte aan ondersteuning vanuit het LCM in 2006. Tevens is hun tevredenheid over de LCM-producten van het afgelopen jaar geïnventariseerd.

LCM-producten en -activiteiten die door driekwart of meer van de respondenten als (zeer) nuttig werden beoordeeld, waren: de richtlijn hoogspanningslijnen
de richtlijn luchtkwaliteit
het informatieblad lokale luchtkwaliteit
de uitbreiding van het Handboek GES en
participatie in landelijk overleg.

Ook de LCM-startpagina werd hoog gewaardeerd: www.ggdkennisnet.nl/lcm.

Al met al sprak een meerderheid van de medisch-milieukundig medewerkers zijn of haar waardering uit over de activiteiten van het LCM tot nu toe. Zij waardeerden het LCM met een gemiddeld rapportcijfer van 7,9.

Prioriteiten voor in 2006 te ontwikkelen of te actualiseren richtlijnen zijn:
een richtlijn binnenmilieu in scholen en kinderdagverblijven, in afstemming met LCHV
een richtlijn lokaal gezondheidsbeleid, in samenwerking met GGD Nederland
een actualisering van de richtlijn gezondheidsrisicos bij bodemverontreiniging.

LCM